Antena Meniu Search
x

Iniţiatorul trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat susţine că SALARIILE VOR SCĂDEA

Scandalul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat a ajuns la Palatul Cotroceni.

Vezi și

Scandalul mutării contribuţiilor de la angajator la angajat a ajuns la Palatul Cotroceni. Cu o zi înainte ca Guvernul să decidă soarta salariilor de anul viitor, preşedintele Klaus Iohannis îi avertizează pe decidenţii politici că duc ţara spre o "aventură fiscală cu final trist". Şi chiar le cere să se mai gândească înainte să facă o "ţopăială fiscală".

Deşi au evitat să comenteze pe marginea avertismentelor preşedintelui, premierul şi liderul PSD insistă. "E o măsură bună", spune Mihai Tudose. "Nu vor scădea salariile", afirmă Liviu Dragnea. Sindicaliştii nu se lasă nici ei şi ameninţă cu proteste şi chiar greve.

"Acest pachet, după părerea mea, nu este clamata revoluţie fiscală. Ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală. Avertizez, la modul cel mai serios, decidenţii politici să aiba grijă şi să judece clar, la rece, să nu bage România şi pe români într-o aventură economică fiscală cu final trist." Este prima reacţie a preşedintelui în scandalul revoluţiei fiscale. Şeful statului a făcut propriile calcule şi spune răspicat că salariile românilor ar putea fi în pericol, dacă Guvernul adoptă mâine transferul contribuţiilor. 

"Promisiunea PSD ALDE că prin tarnsferar creşte salariul e falsă. Creşte cu 0,1%. Cu acei 3 lei. Există îngrijorări că în realitate vor fi sectoare întregi unde salariile vor scădea în urma acestor măsurilor. Şi atunci chiar putem să ne întrebam cui foloseşte ţopăiala fiscală. Romanilor, sigur nu. Solicit coaliţiei PSD ALDE să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală.", a mai spus Iohannis. 

Pe acelaşi subiect

În timp ce şeful statului mustra coliţia de guvernare, Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose erau împreună la Deva. Nu au comentat în niciun fel declaraţiile preşedintelui. Cu o oră înainte, mesajele lor se îndreptau spre sindicaliştii care ameninţă cu greva generală. Mihai Tudose, premier: "O parte din sindicate a fost foarte vehementă împotriva măsurilor, ajungând cu o logică strâmbă că închidem ţara, că nu vor mai munci nici albinele. De fapt, nu suferă nimeni, e o măsură bună prin care toată lumea are de câştigat."

Liviu Dragnea a spus că a vorbit cu patronii: "Am fost la uzinele Dacia. Am întrebat foarte deschis dacă au o problemă cu transferul contribuţiilor, au spus că nu au nicio problemă. Nu vor micşora salariile nete. Şi niciun om de afaceri normal la cap nu îşi va permite să folosească această modificare pentru a scădea salariile angajaţilor."

La scurt timp, Sindicatul Automobile Dacia a anunţat că va organiza un protest la care vor participa aproximativ 8.000 de salariaţi, de la mai multe fabrici din judeţul Argeş, care sunt nemulţumiţi de transferul taxelor de la angajator la angajat. Specialiştii în fiscalitate le confirmă cele mai negre temeri. 

Gabriel Biriş, consultant fiscal: "Acestă măsură a fost propusă de mine. A dus la demisia mea. Nu aş fi propus-o niciodată dacă nu aş fi avut certitudinea că pot să vin cu o măsură tranzitorie prin care să pot să oblig pe toată lumea să majoreze brutul. Vor exista angajatori care nu vor majora brutul şi atunci scade netul."

Noile măsuri fiscale îi pun în încurcătură şi pe angajatori. Patronii încă îşi fac calcule. Iar rezultatele ar putea fi radicale.  

Efectele vor fi de domino. Specialiştii vorbesc şi de migraţii masive în piaţa muncii. 

În acelaşi timp, tot mai multe firme se plâng de lipsa forţei de muncă, iar Liviu Dragnea vrea să ia măsuri. Preşedintele PSD a criticat faptul că unii români apţi de muncă preferă să ia ajutoare sociale în loc să se angajeze, aşa că ameninţă şi cu tăierea ajutoarelor sociale. Doar cei care merită cu adevărat vor mai fi ajutaţi de stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Iniţiatorul trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat susţine că SALARIILE VOR SCĂDEA