Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: Nu vor exista tăieri de salarii. Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine. Nu există nicio gaură la buget 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu vor exista tăieri de salarii în sistemul bugetar pentru că nu este niciogaură la buget, deşi ANAF trebuie să colecteze mai bine. Şeful statului a confirmat că în coaliția de guvernare există discuții despre comasarea alegerilor din 2024.

de Redactia Observator

la 13.04.2023, 14:12

Vezi și

Klaus Iohannis a spus că este posibil, din punct de vedere constituțional, ca alegerile de anul viitor să fie comasate. "Comasarea alegerilor se discută în partide. E o variantă care e posibilă constituțional. Nu e posibil să aducem parlamentarele mai aproape. Este, însă posibil să fie amânate localele. Dacă asta e o soluție sau nu vom vedea pe parcurs. Au existat prime discuții la nivelul coaliției. Încă se evaluază dacă aduce ceva, că dacă nu aduce nimic nici pentru cetățean, nici pentru partide, nu trebuie făcut. Confirm, există această discuție, soluții tehnice, constituționale ar exista, dar ele vor puea fi puse în operă doar atunci când de aici apare un beneficiu evident", a declarat şeful statului. 

Preşedintele a amintit că în România ar putea fi patru rânduri de alegeri în 2024. "Aș intra un pic în materie - de ce se discută? În mod normal, în România în 2024 am avea cam multe alegeri. E o realitate. În primăvară ar fi europarlamentare, toamna devreme ar fi locale, toamna târziu ar fi parlamentare și toamna și mai târziu ar fi prezidențiale. Patru rânduri de alegeri complicate într-un an sunt problematice. Vă dați seama că din această toamnă până la sfârșitul anului viitor ne-am afla permanent într-o competiție electorală, cu certuri la televizor, pe rețele sociale. Pentru români nu știu dacă ar fi un festival. Deci un temei pentru discuție există, dar nu există o decizie luată", a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Atâta timp cât mai am un cuvânt de spus nu vor exista tăieri de salarii în sistemul bugetar

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat, joi, că atâta timp cât mai are un cuvânt de spus nu vor exista tăieri de salarii în sistemul bugetar. El a fost întrebat dacă situaţia economică în care este România impune tăieri de salarii şi concedieri în sistemul bugetar. "Este o discuţie în spaţiul public care după părarea mea a luat-o într-o direcţie complet greşită şi o să vă spun imediat ce se poate face. Situaţia economică în România este bună. Avem creştere economică. Avem dezvoltare, cu toate că suntem în mijlocul mai multor crize generate în principal de război. În acelaşi timp, România dispune de oportunităţi imense de a obţine bani europeni", a spus preşedintele.

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis a arătat că atunci când s-au negociat fondurile europene şi pentru PNRR, a fost la Bruxelles unde a negociat patru zile şi patru nopţi. "Am obţinut atunci 80 de miliarde de eure, fonduri europene şi fonduri pentru PNRR, pentru proiecte din România. Este o oportunitate imensă şi treaba Guvernului e să creeze cadrul ca aceşti bani să fie atraşi în folosul firmelor şi a românilor în ansamblu", a spus preşedintele. 

Iohannis: Nu există gaură la buget. Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine

"Se pare că atunci când s-a construit bugetul pentru anul în curs, 2023 a existat o oarecare supraevaluare a capacităţilor de colectare, adică Guvernul a crezut că cei de la Fisc vor aduna mai mulţi bani, lucru care nu s-a întâmplat chiar aşa. Însă, nu există nicio gaură şi nicio perspectivă tristă, trebuie corectate lucrurile. Evident că trebuie corectate şi pe colectare, adică Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine, dar trebuie corectat şi pe partea de cheltuieli. Asta înseamnă că la anumite capitole, banii trebuie folosiţi mai judicios", a completat Iohannis. 

Şeful statului susţine că nu e nevoie de "tăieri". "Ca să o spun foarte clar, să înţeleagă toată lumea, atâta vreme cât voi avea un cuvânt de spus, şi cred că voi mai avea un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii. Repet, nu vor exista tăieri de salarii", a afirmat şeful statului. 

"Ideea mea şi a coaliţiei nu e să băgăm România într-un scenariu de austeritate. S-a dovedit când am avut criza bancară, în 2008, 2010, că austeritatea nu e o soluţie şi sper să reţină bine şi politicienii şi cvasi politicienii. Austeritatea nu este o soluţie. În consecinţă, nu vor exista tăieri de salarii. Eu nu îmi doresc ca prin dezvoltarea României şi prin atragerea de fonduri europene, românii să o ducă mai rău, este o absurditate. Eu vreau ca românii să o ducă mai bine. Oricine în spaţiul public spune altceva e în eroare", a mai spus preşedintele Iohannis. "Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbători, să-şi facă românii griji că vor fi daţi afară sau că li se vor tăia salariile", a arătat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis: Nu vor exista tăieri de salarii. Fiscul trebuie să se mişte un pic mai bine. Nu există nicio gaură la buget