Antena Meniu Search
x

Video Miniştrii mimează economii sau fac declaraţii dramatice pentru a acoperi gaura din Buget

Guvernul trebuie să strângă cureaua şi să acopere o gaură în buget de 20 de miliarde de lei. Premierul a cerut fiecărui ministru să reducă din cheltuieli. Doar că unii au făcut tăieri din pix. În planurile de economii sunt proiecte pe fonduri europene care nici nu există şi reduceri cu servicii care nu se mai folosesc de câteva decenii, precum telex sau telefax.  Ministerele PSD si au facut planul de economii. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 13.04.2023, 12:30

Vezi și

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Ministerul Muncii va reduce cheltuielile cu deplasările interne și externe și combustibilii. Ministrul Marius Budai spune însă că va avea nevoie de bani la rectificarea bugetară. De la Ministerul Culturii se vor tăia din buget 2 milioane de lei de la bunuri și servicii. Tot de la bunuri și servicii va tăia și Ministerul de Finanțe suma de 389 milioane de lei. Ministerul Economiei va reduce cheltuielile cu 10 milioane de lei."

Florin Spătaru, ministrul Economiei: "Cinci milioane din categoria bunuri și servicii și cinci milioane de la amânarea programului geologic național." 

Şefii de la Sănătate şi Familie anunţă că nu au de unde să taie. Iar ministrul Transporturilor... aşteaptă rectificarea bugetară că să obţină mai mulţi bani. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: "Eu o să cer mai mulţi bani la Ministerul Transportului, n-o să dau bani."

Pe acelaşi subiect

Doar un singur ministru PNL a explicat cum va face economii

Dintre miniştrii liberali, doar Marcel Boloş a explicat în detaliu cum va face economii. Reduceri vor fi la servicii precum telex şi telefax, precum şi la materiale pentru curăţenie, la reparaţii sau la cărţi.

Ministerul Turismului în schimb taie din pix: 2.2 miliarde de lei de la proiectele pe fonduri europene. Doar ca anul acesta, ministerul nu are proiecte pe fonduri europene. Iar ministrul Digitalizării vorbeşte despre concedieri. Dar legal, nu are cum să le facă. 

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: "În perioada următoare o sa vedeți o propunere de reorganizare a ministerului în care suntem dispuși să renunțăm la câțiva colegi care nu livrează."

Horațiu Raicu, secretar general BNS: "Cred că acestă declarație e politică, facută sub imperiul emoției, fară să aibă o bază legală. Procedura e destul de sinuoasă, iar la desfacerea contractului de muncă nu poate sta doar o evaluare." 

Ministerul de Interne va tăia aproximativ 600 de milioane de lei de la deplasari, achizitii şi cheltuieli de personal.  Ceilalţi miniştri liberalii nici măcar nu s-au grăbit să îşi prezinte planul de austeritate pentru domeniile de care răspund. 

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: "Eu cred ca Educaţia are nevoie de mai mult sprijin şi de mai multă investiţie. Cred că economiile se pot face din ale zone." 

Nici ministerele care aparțin UDMR nu și-au făcut lista optimizărilor bugetelor. Cert este că toate aceste tăieri trebuie să acopere gaura de 20 miliarde de lei din bugetul de stat - cauzată de colectările slabe din primele luni. Ministrul Finanţelor arată deja cu degetul înspre ANAF. 

Probleme pentru bugetul de stat

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: "Dacă România are arierate recuperabile de încasat de 25 miliarde și o evaziune fiscală estimată la 12%, nu credeți că este bine să întărim colectarea?"

Săptămâna trecută, premierul a cerut fiecărui ministru să reducă cheltuielile cu 6 procente. Executivul a discutat inclusiv despre înghețări de salarii și tăieri de sporuri introduse în pandemie. Nicolae Ciuca a exclus însă tăieri de salarii, investiții sau creșteri de taxe.  

Gabriel Biriș, expert fiscal: "Dacă după 3 luni s-a ajuns la concluzia că trebuie să se ia măsurile astea. Înseamnă că cei care au făcut bugetul nu au dat mare dovadă de competență. Și bugetul a fost făcut gresit!" 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Miniştrii mimează economii sau fac declaraţii dramatice pentru a acoperi gaura din Buget