Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Albă: "Sunteţi un aliat adevărat. Vreau să mulţumesc României pentru că a fost un aliat important în lupta cu Statul Islamic" (VIDEO)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Vezi și

Update ora 21:45 - Conferinţă de presă comună a celor doi preşedinţi:

Donald Trump:

- Este o onoare să întâmpin la Casa Albă un prieten bun. Românii şi americanii avem multe în comun, iubirea pentru liberarte, tradiţii bogate. Relaţiile dintre cele două ţări sunt vechi de secole, dar astăzi am stabilit noi aspecte ale parteneriatului strategic care durează de peste 20 de ani. Astăzi, facem aceste legături şi mai puternice.

Pe acelaşi subiect

- Vizita dumneavoastră vine într-un moment important. M-am întors dintr-o vizită în Orientul Mijlociu şi am luptat pentru îndepărtarea terorismului.

- Naţiunile au venit la mine şi mi-au vorbit despre a confrunta Qatarul privind finanţarea terorismului. Le-am cerut să pună capăt aceste finannţări. Vreau să le cer tuturor naţiunilor să nu mai finanţeze terorismul. Opriţi oameni să ucidă alţi oameni. Trebuie oprită finanţarea terorismului, trebuie să oprim crimele. Nu am rezolvat încă această problemă, dar o vom face.

- Aceasta este prioritatea mea, trebuie să le asigurăm oamenilor securitatea.

- Vreau să le mulţumesc românilor pentru munca depusă în asigurarea securităţii. România a fost un aliat important în lupta împotriva Statului Islamic, prin trimiterea de trupe în Afganistan şi 23 de oameni au plătit preţul suprem pentru a asigura această securitate. Trebuie să le mulţumim pentru acest sacrificiu.

- Îi recunosc preşedintelui Iohannis capacitatea de conducere pentru angajarea României către creşterea cheltuielilor de apărare de la 1,4% la peste 2% din PIB. Sper ca şi alte ţări NATO să urmeze România în respectarea obligaţiilor şi plata părţii cuvenite pentru apărare. Datorită acţiunilor noastre, banii vin către NATO. Alte ţări încep să realizeze că trebuie să plătească şi fac asta.

- Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Iohannis şi să aplaud curajul dumneavoastră pentru lupta depusă în combaterea corupţiei. Acest efort este necesar pentru a crea un mediu în care comerţul să înflorească şi oamenii să prospere. - Sprijinim foarte mult România şi această luptă împotriva corupţiei. A făcut o treabă extraordinară (Iohannis - n. red) Ştim ce s-a întâmplat, iar el o să câştige această luptă şi are sprijinul nostru.

Klaus Iohannis:

- Vă mulţumesc pentru vorbele frumoase pe care le-aţi rostit pentru români, pentru România şi pentru mine.

- Am avut o întâlnire foarte bună şi acesta este datorită puterii dumneavoastră de conducere, dar şi parteneriatului nostru strategic. Este important să ştim că acest parteneriat cu Statele Unite modelează România aşa cum este ea astăzi, o Românie cu o democraţie solidă, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan şi Irak.

- Acest parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi şi cred că acest parteneriat trebuie să devină mai puternic. România este foarte conştientă de faptul că suntem în est şi că ne bazăm foarte mult pe parteneriatul cu dumneavoastră pentru că nu putem să rezistăm acolo fără SUA, nu putem rezista acolo singuri. (...) Cred că este în interesul dumneavoastră, domnule preşedinte, să aveţi un partener puternic în UE

Update ora 21: 20 - În primele minute ale întâlnirii, la care şi jurnaliştii au avut acces, Donald Trump a urat bun venit unui "mare aliat" şi a vorbit despre un parteneriat excelent dintre România şi SUA.

"Sunteţi un aliat adevărat, o ţară minunată şi avem o relaţie minunată, iar această relaţie a devenit şi mai bună", a spus Donald Trump către preşedintele Iohannis.

”Este o mare plăcere şi onoare să fiu aici şi aştept cu nerăbdare discuţiile despre parteneriatul nostru”, a spus, la rândul său, Klaus Iohannis, înainte de convorbirile cu preşedintele SUA.

Update ora 21:00 - Iohannis a sosit la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La finalul întrevederii, cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, este primit la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.

Iohannis, care este primul lider din Europa de Est primit de noul preşedinte american, se află de mai multe zile în vizită în SUA, el întâlnindu-se deja cu şeful CIA şi cu congresmani americani, iar întrevederea cu Trump va fi precedată de întâlnirea cu secretarul de Stat Rex Tillerson.

Preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale, urmând ca Iohannis să susţină declaraţii de presă pe tema întâlnirii la ambasada română de la Washington.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis, primit de Donald Trump la Casa Albă: "Sunteţi un aliat adevărat. Vreau să mulţumesc României pentru că a fost un aliat important în lupta cu Statul Islamic" (VIDEO)