Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Legea care ar permite folosirea LIMBII MAGHIARE în spitalele din ţară, contestată la CCR

Parlamentarii PNL şi PMP au depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la o lege UDMR care instituie obligativitatea folosirii limbii materne şi în spitalele şi centrele de asistenţă socială din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%, dar include şi un nou prag alternativ, de cel puţin 5.000 de persoane.

de Redactia Observator

la 21.04.2017 , 12:00

Parlamentarii PNL şi PMP au depus o sesizare la Curtea Constituţională cu privire la o lege UDMR care instituie obligativitatea folosirii limbii materne şi în spitalele şi centrele de asistenţă socială din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%, dar include şi un nou prag alternativ, de cel puţin 5.000 de persoane.

UDMR critică obiecţia ridicată la CCR, acuzând un comportament "ostil" al opoziţiei, în condiţiile în care PNL şi PMP au votat proiectul în Parlament.

Legea criticată a fost iniţiată de UDMR şi prevede că în unităţile administrativ-teritoriale unde populaţia minoritară este de cel puţin 20%, în spitale şi centrele de asistenţă socială vor fi asiguraţi cunoscători ai limbilor minorităţilor naţionale. Totodată, este introdus şi un prag alternativ, de minimum 5.000 de cetăţeni ai minorităţilor pentru ca spitalele şi centrele de asistenţă să angajeze cunoscători ai limbii materne respective.

Articolul continuă după reclamă

PNL a sesizat CCR cu privire la acest proiect, cu semnături venite şi de la PMP.

"Această reglementare depăşeşte cadrul asigurat minorităţilor naţionale şi este de natură a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv faţă de cetăţenii români de alte etnii. În plus, contrar jurisprudenţei Curţii Constituţionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finanţare necesare punerii în aplicare a acestuia. Menţionăm cu acest prilej că actualul cadru legislativ în vigoare privitor la minorităţile naţionale asigură un grad de protecţie ridicat al acestora în raport cu exigenţele europene în materie, faţă de care PNL şi-a adus contribuţia de-a lungul timpului", se arată într-un comunicat al PNL.

Liberalii consideră că acest proiect "obstrucţionează activitatea instituţiilor vizate şi grevează autorităţile locale de sume pentru care nu este prevăzută sursa de finanţare".

În replică la acţiunea PNL şi PMP, UDMR a transmis că este vorba despre o atitudine "ostilă".

"O astfel de atitudine demonstrează, din nefericire, că aceste partide nu dau dovadă de deschidere şi respect  pentru minorităţile naţionale, deşi se folosesc adesea de aceşti termeni în retorica pe care o adoptă în apariţiile publice. (...) În documentul înaintat Curţii Constituţionale, semnat de 124 de deputaţi, aceştia afirmă că proiectul de lege iniţiat de UDMR nu asigură egalitatea tuturor membrilor societăţii în faţa legii. Obiecţiile constituţionale depuse de PNL, USR şi PMP sunt, în mod clar, anti-minoritare", se arată în comunicatul UDMR, semnat de Kelemen Hunor.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor în unanimitate, pe 11 aprilie. Inclusiv 52 de deputaţi PNL au votat proiectul, iar unul se afla în sală, dar nu şi-a exprimat nicio opţiune. Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a votat şi ea proiectul. Din partea PMP, toţi cei 15 parlamentari prezenţi au votat "pentru".

Sursa: News.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Legea care ar permite folosirea LIMBII MAGHIARE în spitalele din ţară, contestată la CCR