Antena Meniu Search
x
LIVE

Lucian Bode face presiuni pentru ca Austria să renunțe la veto-ul pe aderarea la Spațiul Schengen

Ministrul de Interne i-a solicitat omologului austriac să revină asupra deciziei de a nu primi ţara noastră în Schengen. Lucian Bode a cerut şi Suediei, ţară care deţine presedinţia consiliului Uniunii Europene, un plan concret pentru deblocarea dosarului. Oficialul de la Bucureşti e convins că anul acesta România va fi parte a spaţiului de liberă circulaţie. Discuţiile au avut loc la Stockholm, acolo unde se desfăşoară reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne

De Redactia Observator la 26.01.2023, 22:24
Vezi și

 România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut, susține ministrul de Interne Lucian Bode, în urma unei discuții avute cu omologul său austriac Gerhard Karner.

Ministrul de Interne Lucian Bode a participat joi la Stockholm la secțiunea afaceri interne a Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne. El spune că au fost discutate teme importante, precum combaterea criminalității organizate și reducerea migrației ilegale către UE și aderarea României la spațiul Schengen.

Lucian Bode a subliniat în cadrul discuțiilor că România a îndeplinit și îndeplinește în continuare toate condițiile de aderare și a cerut soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil.

„Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condițiilor de aderare, așa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciții de evaluare voluntară din România. În paralel, în perioada următoare, vom continua dialogul cu toți partenerii europeni, în special cu Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, pentru că aceasta este cea mai bună soluție pe care o avem în momentul de față pentru a conserva majoritatea covârșitoare de state care ne-au susținut și ne susțin în continuare”, susține ministrul de Interne, potrivit Mediafax.

Acesta anunță că a avut o întrevedere cu omologul său suedez, Gunnar Strömmer, pentru a „coordona demersurile în vederea continuării și finalizării acestui proces, context în care i-am cerut un plan concret pentru deblocarea dosarului Schengen în perioada următoare”.

„Mă bucur că Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spațiului Schengen fiind una dintre prioritățile anunțate. Un prim pas important a fost făcut deja și apreciez decizia Președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene de a demara de îndată consultări cu toți partenerii europeni în vederea identificării modalităților concrete de a debloca acest dosar”, a transmis Bode.

Aderarea la Schengen. Lucian Bode a anunțat că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner

„Sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, mai arată ministrul de Interne.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Lucian Bode face presiuni pentru ca Austria să renunțe la veto-ul pe aderarea la Spațiul Schengen