Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban, înaintea moțiunii de cenzură: "Este o poțiune de cianură, PSD încearcă să arunce țara în haos"

Ludovic Orban a atacat, duminică seară, moțiunea de cenzură depusă de PSD, despre care spune că este "în afara cadrului constituțional". Premierul a anunțat că parlamentarii PNL nu vor intra în sală pentru a vota.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 31.08.2020, 10:24

Ludovic Orban
Ludovic Orban, înaintea moțiunii de cenzură: Este o poțiune de cianură, PSD încearcă să arunce țara în haos - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Parlamentul dezbate și votează moțiunea într-o ședință care începe la ora 14.00.
  • Moțiunea a fost semnată de 205 parlamentari, iar pentru a trece în Parlament sunt necesare 233 de voturi.

La ora 14.00, va fi dezbătută moțiunea de cenzură PSD.

Aseară, premierul Ludovic Orban a declarat că parlamentarii PNL nu vor gira moțiunea de cenzură și nu vor intra în sală, pentru a vota pentru că sunt de părere că aceasta nu este una constituțională.

"Din ce am simțit, cei de la PSD vor să treacă această moțiune, dar nu ar fi vrut, nu ar fi trebuit să ne apărăm cu atâta energie. PSD și-a dovedit încă o dată ”originalitatea”. În 30 de ani, pentru prima dată au pus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Din punctul nostru de vedere, această moțiune este în afara cadrului constituțional. Parlamentarii PNL nu vor gira această moțiune de cenzură care este în afara cadrului constituțional și pentru care PSD nici nu a catadicsit să amâne dezbaterea până se pronunță Curtea Constituțională.

Este o poțiune de cianură, cum am intitulat-o, pe care o administrează PSD unei Românii care are nevoie de stabilitate. PSD demonstrează o dată în plus că nu înțelege care sunt nevoile reale ale României și încearcă să arunce țara în haos", a declarat, la B1 TV, Ludovic Orban..

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, votată pe 31 august

Marcel Ciolacu, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a anunțat miercuri pe Facebook că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată într-un plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului luni, 31 august 2020.

Moțiunea a fost depusă cu titlul "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată".

„Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au făcut chermeze în sediul Guvernului, în timp ce toată România era inchisă. Și-au pus rudele în funcții. Trebuie să dea explicații pentru toate tunurile UNIFARM. Trebuie să dea explicații pentru ventilatoare și măști care au fost achitate și nu au fost livrate niciodată. Un Guvern care își fură propriul popor trbebuie să plece. Un Guvern care fraternizează cu interlopii trebuie să plece. Un Guvern care nu respectă legile, nu crește pensiile și alocațiile trebuie să plece. Această moțiune este respectată de peste un milion de români. Fac apel către toate partidele să voteze această moțiune”, spunea Marcel Ciolacu pe 17 august.

Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură este adoptată sau respinsă

În cazul în care moțiunea de cenzură adună voturile majorității parlamentare, premierul este obligat să își înainteze imediat demisia Guvernului către președintele țării.

Astfel, încep demersurile pentru formarea unui nou Guvern, iar președintele cheamă la consultări partidele parlamentare.

Reprezentanții partidelor prezintă propunerile de premier, iar dacă o majoritate se conturează în urma consultărilor, președintele anunță numele premierului propus.

Acesta are la dispoziție zece zile să vină în fața Parlamentului cu un nou Cabine și să ceară votul de încredere al parlamentarilor.

În cazul în care moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune parlamentară, o nouă moțiune de cenzură.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Ludovic Orban, înaintea moțiunii de cenzură: "Este o poțiune de cianură, PSD încearcă să arunce țara în haos"