Video Majoritatea de dreapta ar putea lăsa PSD în opoziţie. AUR nu vrea să bată palma cu niciun partid
Indiferent de cum va arăta noul Guvern, acesta va avea o majoritate fragilă în Parlament. După opt ani în care a făcut jocurile şi deşi a obţinut primul loc la parlamentare, PSD va trebui, pentru moment cel puţin, să stea în opoziţie. Singurii cu care se pot alia social-democraţii sunt reprezentaţii AUR, formaţiune care nu vrea să audă acum de niciun alt partid cu care să bată palma.
- După opt ani în care au deţinut majoritatea în Parlament, pe social-democraţi îi aşteaptă opoziţia
- Reprezentanţii AUR resping o coaliţie
Alegătorii au trimis în Parlament doar cinci partide şi minorităţile naţionale. Cum două dintre formaţiuni, PNL şi USR Plus, şi-au anunţat intenţia de a forma o coaliţie de dreapta, PSD nu mai are cu cine să formeze o majoritate.
Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş: Eu am speranţa că preşedintele va înţelege că e preşedintele unui stat european şi va atribui mandatul de premier partidului care a câştigat alegerile.
Deşi au cel mai mare număr de votanţi, singurii posibili aliaţi ai social-democraţilor sunt Alianţa pentru Unirea Românilor şi UDMR, două partide incompatibile. De altfel, şi formaţiunea maghiară şi reprezentanţii AUR resping o astfel de coaliţie.
George Simion, co-preşedinte AUR: Din cele actuale cu niciun partid, poate în patru ani, opt ani o să mai apară partide noi.
Barna Tánczos, senator UDMR: Nu este niciun secret. Noi considerăm potrivit ca România să aibă începând cu decembrie 2020 un Guvern de centru-dreapta. Nu avem nicio legătură cu AUR. AUR este un accident democratic, care se va rezolva peste patru ani.
PSD, în opoziţie
Aşadar, după opt ani în care au deţinut majoritatea în Parlament, pe social-democraţi îi aşteaptă cu certitudine opoziţia. Una care se poate dovedi preţioasă, cu AUR.
Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş: Nu îmi dau seama dacă încurcă sau ajută, aceasta a fost voinţa electoratului.
Singur, PSD poate bloca doar proiecte importante care necesită votul a două treimi din parlamentari, precum modificarea Constituţiei. Pentru a încurca proiectele Guvernului, social-democraţii au nevoie de aliaţi. Conform primelor simulări pentru viitorul legislativ, PSD va avea 157 de aleşi, iar AUR, 47. Împreună, vor avea, aşadar 204 voturi. Cu 40 mai puţin faţă de numărul parlamentarilor care vor face parte din preconizata coaliţie de guvernare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰