Antena Meniu Search
x

Motivele din spatele demisiei ministrului Educaţiei, Valentin Popa

Al 25-lea ministru al Educaţiei, Valentin Popa, şi-a dat demisia! Nu pentru lipsa manualelor din şcoli, nu pentru greşelile din cărţile elevilor sau pentru şcolile care se dărâmă. Ci în urma unui scandal politic în coaliţia de guvernare.

Vezi și

Al 25-lea ministru al Educaţiei, Valentin Popa, şi-a dat demisia! Nu pentru lipsa manualelor din şcoli, nu pentru greşelile din cărţile elevilor sau pentru şcolile care se dărâmă. Ci în urma unui scandal politic în coaliţia de guvernare.

O ordonanţă a dus la încheierea mandatului. Popa voia să aducă, în regiunile cu minorităţi, profesori cu studii superioare care să predea limba română, în locul învăţătorilor. În şcoli unde, spune el, a întâlnit elevi care nu au ştiut nici măcar să-i răspundă în limba română la salut.

Ministrul cunoscut pentru gafele gramaticale pleacă de la şefia Învătământului cu mesajul că limba română şi România nu sunt de negociat.

Limba română i-a adus lui Valentin Popa o popularitate nedorită la vârful Ministerului Educaţiei. Şi tot limba română i-a forţat acum demisia. Un articol dintr-o ordonanţă a pus clasa politică pe jar. Mai exact, acea prevedere prin care, în şcolile unde învaţă copiii minorităţilor naţionale, limba române să fie predată, nu de învăţător, ci de un profesor cu studii superioare. 

Pe acelaşi subiect

UDMR i-a reproşat direct ministrului că nu a consultat Coaliţia înainte să facă publică propunerea. Şi a oprit orice consultare pe alte proiecte cu PSD.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Pana nu se rezolva problemA din ordonanta simpla din august, acel articol privind predarea limbii romanae in clasele primare, nu putem sa deschidem un alt subiect."

După două săptămâni de neînţelegeri, Valentin Popa şi-a sacrificat fotoliul de ministru pentru pacea în Coaliţie. 

Valentin Popa, ministru demisionar al Educaţiei: "Solicitarea UDMR este centrată mai mult pe sfera politicului şi centrată pe profesor decât pe interesul elevului."

Înainte sa-si depuna demisia, Valentin Popa i-a delegat drepturile secretarei de stat pentru minoritati Irina Koacs.

"Probabil ca aceasta va fi de acord cu propunerea UDMR" , spune fostul ministru al Educatiei.

Si va ramane in functie pana cand PSD va decide cine va prelua atributiile aici la ministerul Educatiei. 

Câteva ONG-uri au făcut plângere împotriva ministrului la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi au cerut revocarea urgentă a ordonanţei care, spun ei, afectează acum 50 de mii de elevi ce aparţin minorităţilor şi pe învăţătorii lor. 

Szejke Ottilia, inspector şcolar: "Au primit cu mare revolta, se simt nedreptatite, injositoare pentru ele care au facut licee pedagogide, facultati. Chiar nu au inteles cum de au pierdut de pe o zi pe alta dreptul de apreda la clasele lor."

Abrogarea Ordonanţei susţinută  de Valentin Popa înseamnă practic că în şcolile în care învaţă copii care aparţin minorităţilor naţionale, limba română va putea fi predată în continuare de învăţători. Şi nu de profesori de specialitate cu studii superioare 

Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater: "Ca ministru, dacă nu te lasă Guvernul sau eu ştiu cine te ţine sub lupă, nu te lasă în pace să faci ceea ce crezi tu, înseamnă că degeaba mai eşti acolo."

Valentin Popa, fost rector la Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, a fost criticat frecvent pentru restanţele gramaticale din discursurile publice pe care le-a ţinut ca ministru. 

De numele lui rămâne legat scandalul greşelilor din manualele şcolare. Este a doua demisie în Guvernul Dăncilă, după ce, la sfârşitul lunii trecute, Ministrul Cercetării Nicolae Burnete a făcut acelaşi gest.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Motivele din spatele demisiei ministrului Educaţiei, Valentin Popa