Antena Meniu Search
x

Negocieri PNRR. Premierul Florin Cîţu merge la Bruxelles, pentru a discuta planul de 30 miliarde de euro

Guvernul a anunţat că, marţi, premierul pleacă la Bruxelles, pentru a negocia proiectele care vor primi finanţare prin PNRR. De la ora 20.15, ora României, Florin Cîţu va avea o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 11.05.2021, 07:13

Negocieri PNRR. Premierul Florin Cîţu merge la Bruxelles, pentru a discuta planul de 30 miliarde de euro - Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîţu face deplasarea la Bruxelles alături de mai mulţi miniştri, pentru a negocia proiectele care vor primi finanţare prin PNRR. Cele mai multe dintre întâlnirile pe care oficialii români le vor avea cu comisarii europeni sunt programate în cursul zilei de miercuri.

Documentul privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie depus la Bruxelles până la finalul acestei luni, 14 state având deja depuse planurile naţionale la comisia Europeană. 

Florin Cîţu: Mă concentrez pe ceea ce vine după pandemie

Luni, premierul Florin Cîţu a transmis că România s-ar putea afla printre singurele ţări din UE care va atrage toate cele 29,2 miliarde de euro din PNRR.

Pe acelaşi subiect

„Acum mă concentrez pe ceea ce vine după pandemie. (...) Voi pleca la Bruxelles zilele următoare. Pandemia va trece, avem dozele şi va trece această situaţie şi trebuie să ne gândim la cum accelerăm creşterea economică în perioada următoare. Soluţia pe care o avem acum este de a avea un PNRR de succes, să atragem cei 29,2 miliarde şi vă spun că se poate şi eu cred că vom fi printre singurele ţări din Uniunea Europeană care va atrage toţi aceşti bani.

Cu aceşti bani, vom putea să accelerăm sau să consolidăm ceea ce avem acum în creşterea economică, dar să accelerăm creşterea economică şi, în special, procesul de convergenţă către Uniunea Europeană, un proces de convergenţă care a fost încetinit sau chiar a dat înapoi după perioada 2007", a declarat Florin Cîţu.

Rareş Bogdan: Florin Cîţu va veni cu o mare victorie de la Bruxelles

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Rareş Bogdan, s-a declarat convins că premierul "va veni cu o mare victorie de la Bruxelles". 

"Ce este foarte important este că acest plan este un adevărat Plan Marshall pentru România. Niciodată România în istoria ei nu a primit 30 de miliarde, mai precis 29,2 miliarde de euro, într-o formulă extrem de clară pe care românii trebuie să o ştie. Cel mai important lucru – 14,5 miliarde din aceşti bani sunt bani nerambursabili, iar celelalte 14,7 miliarde sunt bani pe care Roomânia îi ia cu o dobândă, fiţi foarte atenţi, de 0,5%. Este cu 0,3 % mai mult decât ia Comisia.

Miercuri  este o zi plină la Bruxelles în care, practic, reprezentanţii României  se vor întâlni cu principalii comisari şi vor discuta subiectele legate de energie – că, de asemenea, România are peste 40% din comunităţi nelegate la reţelele de gaze. Aceeaşi problemă o avem cu irigaţile, unde Comisia a spus iniţial că finanţările se fac pentru apa desalinizată. Noi nu putem duce apă desalinizată, atâta timp cât avem ape curgăarte. Era o problemă legată de viitorul  Europei şi de faptul că, în următrii 30 de ani, se va pierde peste 25% din ceea ce înseamnă astăzi debite de apă curgătoare (... ) Am explicat aceste lucruri, Florin (premierul Florin Cîţu - n.r) va veni cu o mare victorie de la Bruxelles", a spus liderul liberal, potrivit news.ro.

Ce este PNRR sau Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic ce are la bază două priorități: reforme și investiții. Acesta ar trebui să aducă României perspectiva modernizării și a schimbărilor la nivelul societăţii civile, a mediului de afaceri, dar și a sectorului public, potrivit Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are în vedere reformele şi investiţiile în mai multe medii de interes din România. Cu un total alocat de 30,44 miliarde euro (prețuri 2018), respectiv de 33,009 miliarde euro (prețuri curente), planul este structurat pe trei piloni și 12 domenii, conform Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că România va depune la Comisia Europeană Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe 31 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri politice » Negocieri PNRR. Premierul Florin Cîţu merge la Bruxelles, pentru a discuta planul de 30 miliarde de euro