Antena Meniu Search
x

Nicolae Ciucă, cu mască de protecţie în şedinţa de Guvern, după ridicarea stării de alertă: "Virusul nu a fost eradicat"

Premierul Nicolae Ciucă a mulţumit tuturor celor implicaţi în lupta cu Covid-19, după aproape doi ani de stare de alertă. În prima şedinţă de Guvern după ridicarea restricţiilor, Nicolae Ciucă atrage atenţia că este în continuare important să respectăm recomandările Ministerului Sănătăţii, întrucât virusul nu a fost eradicat.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 11:35

Nicolae Ciucă a mulţumit celor implicaţi în lupta cu noul coronavirus, în şedinţa de Guvern
Nicolae Ciucă a mulţumit celor implicaţi în lupta cu noul coronavirus, în şedinţa de Guvern - Observator

Premierul Nicolae Ciucă a mulţumit, miercuri, în prima zi fără stare de alertă după doi ani de zile, tuturor celor care au fost implicaţi în lupta cu noul coronavirus. ”Doresc să exprim compasiunea mea celor 64.000 de familii care au pierdut pe cineva drag în această perioadă din cauza acestui virus”, a transmis premierul.

”Începem şedinţa de Guvern în prima zi când nu mai avem stare de alertă. Se încheie doi ani în care a trebuit să respectăm o serie de măsuri şi recomandări şi vreau să încep prin a le mulţumi tuturor românilor care în această perioadă au ţinut cont şi au respectat regulile de protecţie”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern.  

Premierul spune însă că virusul nu a fost încă eradicat şi de aceea este important să respectăm recomandările specialiştilor.

"Odată cu încheierea stării de alertă au fost exprimate o serie de recomandări din partea specialiştilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, şi consider că este important să continuăm să recomandăm şi, îndeosebi, prin exemplu personal, să arătăm că respectăm aceste recomandări, din conştiinţă personală.

Pe acelaşi subiect

Sunt convis că respectând aceste recomandări ne respectăm pe noi înşine şi că este o măsură de protecţie preventivă care în continuare contribuie la ceea ce înseamnă sănătatea publică, ţinând cont că virusul nu a fost eradicat şi că persistă", a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a mai anunţat şi contractarea unui împrumut de 600 de milioane de euro de la Banca Europenă de Investiţii pentru Spitalul Regional Craiova. "Este asigurarea că vom demara această investiţie. Iar costul net, inclusiv cele operaţionale de implementare, se ridică la 508 milioane de euro. Demarat în 2020, putem spune că ne îndreptăm azi în linie dreaptă spre îndeplinirea acestui obiectiv", a încheiat Nicolae Ciucă.

Masca nu mai este obligatorie din 9 martie

După aproape doi ani, starea de alertă a încetat şi, odată cu ea, au fost ridicate toate restricţiile. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, atrage însă atenţia asupra responsabilităţii fiecăruia dintre români pentru ca pandemia să rămână sub control. În acest sens el a făcut câteva recomandări.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit, marţi, despre ridicarea stării de alertă şi recomandările specialiştilor în acest context.  Ministrul Sănătăţii a făcut câteva ”recomandări cu tărie”: 

  • Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi;
  • Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior 
  • Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic 
  • Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic 
  • La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral 

Ministerul de Interne a transmis, marţi, că, de la miezul nopţii, încetează toate restricţiile impuse pe durata pandemiei, inclusiv portul măştii de protecţie în spaţii publice. De asemenea, actele care au expirat pe durata stării de alertă trebuie înlocuite în următoarele 90 de zile, instituţiile urmând a lua măsuri pentru a nu se produce aglomeraţie. 

“România a parcurs timp de mai bine de doi ani una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă. Chiar dacă a fost o perioadă plină de provocări, în cele din urmă efortul nostru comun a dat roade. Mulţumesc românilor pentru responsabilitatea de care au dat dovadă, pentru că au înţeles să respecte regulile de protecţie sanitară şi au ales să se vaccineze, limitând astfel răspândirea pandemiei de Covid - 19.  Mulţumesc, de asemenea, tuturor angajaţilor MAI care şi-au făcut datoria pentru binele românilor. Împreună am reuşit să depăşim momente grele, iar această încercare ne va da puterea să trecem peste toate provocările pe care ni le rezervă viitorul”, a transmis ministrul afacerilor interne, Nicolae Lucian Bode. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Nicolae Ciucă, cu mască de protecţie în şedinţa de Guvern, după ridicarea stării de alertă: "Virusul nu a fost eradicat"