Antena Meniu Search
x

Guvernul ia în calcul modificarea cotelor TVA la anumite produse - surse

Guvernul îşi doreşte să reducă decalajul dintre cheltuielile bugetare şi încasări, care în prezent se situează la 13% şi pregăteşte o serie de măsuri.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 19.05.2022, 17:51

Vezi și

Încasările în România sunt în prezent la 27% din Produsul Intern Brut, iar cheltuielile statului se situează la 40 de procente. Acest decalaj de 13% dintre cheltuielile bugetare şi încasări Guvernul îşi doreşte să îl reducă printr-o serie de măsuri în zona de fiscalitate.

Surse guvernamentale au declarat pentru Observator că se ia în calcul, de exemplu, reevaluarea cotelor de TVA pe diverse produse. Totodată ar putea să fie eliminate treptat faciltăţile fiscale, aceasta fiind de altfel o cerinţă regăsită şi în PNRR:

Impozitele pe locuinţe vor ţine cont şi de valoarea acestora. De exemplu dacă cineva are în proprietate 3 locuinţe foarte ieftine, impozitul nu va mai creşte pe măsură ce creşte numărul de case. Cel puţin nu la nivelul actual.

E laută în calcul de asemenea şi reevalurea impozitelor pe diferite forme de venituri.

Pe acelaşi subiect

Reducerea evaziunii fiscale este iar o temă pe care Guvernul îşi doreşte să o rezolve, încasările din TVA având un deficit de 35%, pe care ANAF ar trebui să îl coboare măcar sub pragul de 30%.

Marcel Ciolacu anunţă noi măsuri fiscale pentru români

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că ar trebui luate, până la 1 iunie, mai multe măsuri fiscale, astfel încât bugetul de stat pe anul viitor să poată fi construit în baza acestora, având în vedere că modificarea Codului fiscal trebuie făcută cu şase luni înainte.

"Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebui să le luăm şi să le prezentăm până în 1 iunie. După cum bine ştim, Codul fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte, pentru ca viitorul buget de stat să îl construim pe măsurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie. Rămân, în continuare, la părerea că în zona preţurilor la energie, cel puţin, ar fi trebuit venit cu o reglementare şi ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi şi poate nu am fi ajuns la această inflaţie", a afirmat Ciolacu, la sediul central al PSD, întrebat dacă în coaliţia de guvernare se va discuta despre eliminarea TVA diferenţiat la produsele alimentare aşa cum a propus Consiliul Fiscal.

Noi măsuri fiscale până la 1 iunie

Liderul PSD a menţionat că sunt discuţii în coaliţie despre toate aceste subiecte. El a precizat că luni dimineaţă a avut o discuţie telefonică prelungită cu premierul Nicolae Ciucă pe aceste teme.

Potrivit lui Ciolacu, Guvernul nu va introduce noi taxe şi impozite în următoarea perioadă. "Toată lumea vine mereu (şi anunţă) că vom avea o colectare mai bună. S-a îmbunătăţit colectarea şi noul şef al ANAF chiar a dat o perspectivă bună în acest moment. Există şi o redimensionare şi o reaşezare a impozitelor astfel încât să fi o colectare mai bună, dar asta nu înseamnă că mărim taxele", a afirmat el.

Marcel Ciolacu a adăugat că susţine în continuare introducerea impozitului progresiv "cu deductibilităţile necesare". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
tva
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Guvernul ia în calcul modificarea cotelor TVA la anumite produse - surse