Video O nouă moțiune la adresa lui Virgil Popescu. Deși îl consideră vinovat de criza energetică, pesediștii nu îl vor demis
Politica românească pierde energie pe scandal şi acuzaţii. USR și AUR au cerut, în Parlament, demisia lui Virgil Popescu, văzut drept principalul vinovat de haosul de pe piaţa energiei. Iar liderul PSD vrea să bage bisericile, metroul și serviciile publice în ordonanța plafonării, aprobată zilele trecute de Guvern. În timp ce ai noştri se ceartă, europenii se pregătesc pentru o iarnă fără gaz rusesc.
Cătălin Drulă, deputat USR: "Virgil Popescu arde gazul de pomană la Ministerul Energiei de trei ani de zile, dezastrul i se datorează şi îi aparţine."
USR îl acuză pe ministrul liberal al Energiei că pune în pericol securitatea energetică a ţării şi i-a cerut să plece din funcţie. În faţa parlamentarilor, Virgil Popescu a contracarat, susţine că adevăraţii sabotori sunt cei de la USR.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "USR sperie românii cu facturile de la gaze și curent, în cel mai cinic și deplorabil mod posibil. Iată factura mea, 120 de lei. Am consumat 150 de khw. Vreau să văd și factura d-nului Drulă, a d-nei Prună și da, Ludovic, vreau să văd și factura ta!"
O nouă moțiune la adresa ministrului
- Virgil Popescu a cerut USR să arate facturile la Energie: "Eu am 120 de lei la 140 KWh. Vreau să văd şi factura...
- Virgil Popescu: E o schimbare majoră la cei cu centrale individuale. Pot consuma oricât, preţul va fi acelaşi cu...
- Guvernul ia în calcul noi taxe, în premieră, pentru a face rost de bani la buget. Ce se întâmplă cu facturile...
Moţiunea, care va fi votată mâine, are puţine şanse să treacă. PSD nu vrea să rupă coaliţia cu PNL. George Simion, deputat AUR: "Nu-i mai invocaţi pe cei de la PSD. Le-a mancat pisica limba. Virgil Popescu a executat toate ordinele pe care le-a primit."
Virgil Popescu, ministrul Energiei: "Domnule Simion, vă înmânez medalia ordinul muncii clasa a treia. O medalie care va onorează, pentru că aţi depăşit planul cincinal la propagandă rusească."
Chiar dacă nu votează moţiunea, social democraţii au multe reproşuri pentru ministrul liberal. Sunt nemulţumiţi şi de cea mai recentă ordonanţă privind plafonarea preţurilor, deşi au scris-o împreună. Vor modificarea legii, pentru ca şi bisericile, Metrorex și serviciile publice de transport să beneficieze de compensări.
Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor: "Preţurile în energie trebuiau reglementate pe o perioadă de doi ani de zile până când piaţa se va alinia."
Sistarea alimentării cu gaz va duce la scăderea producției de energie electrică
Între timp, Guvernul ia în calcul să oprească marile centrale electrice pe gaz, în cazul unor probleme de aprovizionare. E un scenariu, deocamdată.
Mihai Nicuţ, jurnalist specializat în energie: "Dacă livrările de gaze vor fi atât de mici încât se va sista alimentarea centralelor electrice, aceste centrale nu vor mai produce deloc sau mai puţină energie electrică."
Adică 12 la sută din necesarul de curent al ţării, produs în centralele de la Iernut şi Brazi. Între timp, ruşii ameninţă că nu mai pornesc Nord Stream. Vor relua livările doar dacă Vestul renunţă la sancţiuni. Un videoclip distribuit pe rețelele de socializare din Rusia arată cum își imaginează rușii că va arăta iarna în Europa: orașe înghețate, gaz oprit, scene ce amintesc de o eră glaciară.
Europa se pregătește pentru iarnă
Bruxelles-ul pregăteşte un plan de urgenţă, prin care să păstreze preţul la energie la un nivel accesibil pentru consumatori. Sunt luate în calcul de la plafonarea preţului gazelor de la ruşi, până la impunerea unei contribuţii de solidaritate, pe care operatorii din sectorul energetic, care obţin profituri foarte mari comparativ cu costurile de producţie şi procesare, să o plătească.
Nicolae Ciuca, premierul României: "Să reuşim ca împreună să controlăm piaţa energiei, nu să ne controleze ea, aşa cum se întâmplă acum."
Până la o înţelegere pentru toţi, Franţa şi Germania au bătut palma să se ajute reciproc să treacă iarna.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Germania are nevoie de gazul nostru şi noi avem nevoie de electricitatea produsă de restul Europei şi, în mod particular, în Germania."
Europenii nu au însă încredere că astfel de măsuri îi vor ajuta să treacă peste iarnă. În semn de protest, în Napoli, sute de oameni şi-au ars facturile la utilităţi.
"Nu ne permitem să le mai plătim."
"Vom muri de foame, nu vom mai avea ce să le punem copiilor noştri pe masă."
Potrivit celui mai recent Eurobarometru, 65% dintre români spun că au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰