Antena Meniu Search
x

Mesajele lui Iohannis și Orban pentru românii din diaspora: „România are nevoie de toți fiii săi”

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au afirmat că România are nevoie de „toți românii”, indiferent unde s-ar afla, în mesajele transmise cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

de Redactia Observator

la 31.05.2020, 12:37

Mesajele lui Iohannis și Orban pentru românii din diaspora: „România are nevoie de toți fiii săi”
Un parașutist sare cu drapelul României - Pixabay
  • Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătorește în ultima duminică a lunii mai
  • Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că fiecare român, acolo unde se află, este un ambasador al tradiţiilor, culturii şi obiceiurilor noastre, al creativităţii şi al spiritului românesc.

Am traversat momente dificile şi vă mulţumesc pentru că aţi înţeles apelurile autorităţilor române. Mulţi dintre dumneavoastră v-aţi întors acasă cu un bagaj important de cunoştinţe şi experienţe dobândite în străinătate, pe care sunteţi gata să le puneţi în slujba României. Prin măsurile şi politicile publice cuprinse în programul de reconstrucţie economică, acest capital preţios pe care îl reprezentaţi fiecare dintre dumneavoastră va putea să fie valorificat pentru dezvoltarea ţării noastre. Este nevoie de toţi românii, de „aici” şi de „acolo”, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care ne-o dorim”, afirmă preşedintele în mesajul de Ziua Românilor de Pretutindeni.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La rândul său, Ludovic Orban a întărit ideea că poporul român are nevoie de toți fiii săi, indiferent în ce colț al lumii se află. 

"Sărbătorim în acest an Ziua Românilor de Pretutindeni sub semnul solidarităţii faţă de semenii noştri afectaţi direct sau indirect de criza sanitară şi al responsabilităţii pentru protejarea fiecăruia dintre noi şi a celor apropiaţi. În pofida distanţei fizice care ne desparte şi a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru protejarea sănătăţii noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniţi şi, cum spune românul, 'sângele apă nu se face'", afirmă Ludovic Orban în mesajul său.

Şeful Guvernului mai spune că indiferent pe ce meleaguri se află, "comunităţile de români din afara graniţelor întregesc cu mândrie neamul şi naţiunea română".

"Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau şi trăiau în afara graniţelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toţi, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi şansa de a-şi construi viitorul. Am apreciat că este responsabilitatea autorităţilor statului să le ofere oportunităţi pentru ca tot mai mulţi să rămână acasă. La nivelul Guvernului avem în vedere noi măsuri care să îi determine să-şi pună în valoare aici, în ţară, expertiza şi experienţa acumulate în străinătate. Este în beneficiul tuturor să construim împreună România europeană, ţară în care sunt apărate şi garantate libertăţile şi drepturile cetăţenilor şi care oferă fiecăruia şanse la o viaţă mai bună şi la prosperitate. Poporul român are nevoie de toţi fii săi, indiferent în ce colţ al lumii se află.

La mulţi ani, dragi români, oriunde vă aflaţi!", mai afirmă Orban. 

Citește și:

Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătorește în fiecare an, în ultima duminică din luna mai, potrivit modificărilor aduse la Legea 299/2007. 

Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Iniţiatorul acestei modificări legislative este deputatul PNL de Diaspora, Aurelian Mihai, care, la 23 aprilie 2015, susţinea, într-un comunicat de presă remis AGERPRES: "În luna mai a anului 2014 am prezentat colegilor parlamentari iniţiativa de modificare a Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, proiect susţinut de încă 42 de colegi deputaţi şi senatori, care, iată, în urma votului dat ieri, 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor, a fost votat de către 299 din deputaţii prezenţi. Modificarea adusă de această iniţiativă legislativă prevede ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în fiecare ultimă duminică a lunii mai".

În expunerea de motive, se precizează că această modificare a fost adusă ca urmare a solicitărilor repetate ale comunităţilor de români din afara graniţelor statului român.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » Mesajele lui Iohannis și Orban pentru românii din diaspora: „România are nevoie de toți fiii săi”