Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pensiile până la 3.000 de lei, neimpozitate: taxa pentru un pensionar cu 3.500 de lei pe lună. Opoziţia acuză că se vrea acoperirea scandalului recalculării

Pensiile de până la 3.000 de lei scapă de impozit. Legea a trecut de Parlament. Opoziţia acuză însă PSD si PNL că prin această lege încearcă să îngroape scandalul legat de recalcularea pensiilor.

de Marius Gîrlaşiu

la 03.09.2024 , 12:26

E o lege care a trecut cu o largă majoritate de Plenul Camerei Deputaţilor, au fost 277 de voturi pentru şi 3 abţineri. Concret, după ce această lege adoptată astăzi va şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, pragul pentru impozitarea pensiilor va creşte de la 2.000 de lei, la 3.000 de lei. Spre exemplu, pentru o pensie de 3.500 de lei, impozitul de 10% pe venit se va aplica doar pentru suma care depăşeşte pragul, cu alte cuvinte pensionarul care are o asemenea pensie va plăti 50 de lei impozit. Înainte de adoptarea acestei legi, pensionarul care avea 3.500 de lei plătea un impozit de 150 de lei.

Opoziţia acuză coaliţia că vrea să acopere scandalul recalculării

Este o lege adoptată după negocieri şi un acord politic în coaliţia de guvernare. Iniţial, Guvernul şi-ar fi dorit că această lege să fie adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă. S-a decis până la urmă să fie adoptat proiectul de lege în Parlament. Partidele de opoziţie, AUR, USR şi UDMR au criticat modificarea introdusă în lege. Cei de la AUR spuneau că prin această modificare coaliţia încearcă să acopere scandalul iscat de recalcularea pensiilor.

Vezi și

Au existat şi două amendamente importante respinse în Plenul Camerei Deputaţilor. De pildă, cei de la UDMR au propus ca pragul de impozitare a pensiilor, de 3.000 de lei, să fie indexat anual cu rata inflaţiei. Cei de la USR au propus ca pragul de 3.000 să se aplice nu doar pentru pensii, ci şi pentru toate salariile românilor, astfel încât cei care au salarii de până la 3.000 de lei să nu fie impozitaţi. Şi acest amendament a fost respins.

Marius Gîrlaşiu Like

Jurnalism înseamnă să publici tot ceea ce alții - de regulă liderii politici - nu vor să fie publicat. Orice altceva înseamnă doar Relații Publice. Nu am spus-o eu, a spus-o marele scriitor britanic George Orwell.

Întrebarea zilei
Putea fi evitată tragedia provocată de inundațiile din Galați?
Observator » Ştiri politice » Pensiile până la 3.000 de lei, neimpozitate: taxa pentru un pensionar cu 3.500 de lei pe lună. Opoziţia acuză că se vrea acoperirea scandalului recalculării