Video Petre Daea consideră o batjocură banii primiţi de fermieri de la UE, deşi ar fi fost calculaţi în funcţie de datele trimise de ministerul său
Petre Daea pare că i-a scos la tablă pe europarlamentarii români. Într-o conferinţă de presă organizată marţi, ministrul Agriculturii a anunţat, cu ore exacte, momentul în care i-a sunat pe europarlamentari pentru a le cere să facă presiuni la Comisia Europeană pentru mai mulţi bani pentru fermierii români. Totul după ce Comisia a decis un ajutor de 10,5 milioane de euro. În timp ce ministrul spune că suma este o batjocură pentru ţara noastră, surse politice spun că banii au fost calculaţi în funcţie de datele transmite de minister Comisiei Europene.
Sprijinul propus pentru fermierii români de Comisia Europeană nu este suficient spun fermierii, dar mai ales ministrul Agriculturii. Comisia a stabilit un ajutor de 10,5 milioane de euro pentru fermierii aflaţi la un pas de faliment. Cea mai mică sumă.
"O batjocură pentru noi, pentru agricultura din România, pentru fermierii din România. 10 milioane de euro. Şi Bulgaria a primit mai mulţi bani. Ce vom face la vară? Cine-i controlează pe aceştia care au ridicat preţul la îngrăşăminte?", se întreabă Cornel Stroescu, producător agricol.
"Sunt, efectiv, o firimitură aruncată României. România şi-a deschis larg poţile să ajute Ucraina, iar acum noi cuantificăm pierderi foarte mari", spune Cezar Gheorghe, consultant Clubul Fermierilor.
Ţap ispăşitor pentru ajutorul infim a fost găsit Petre Daea. "Nu Petre Daea deţine decizia de la Comisia Europeană. Pe data de 16 am solicitat întâlnire cu domnul comisar. Am vrut să o am vinerea, dar domnia sa era la Strasbourg", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
- "O batjocură pentru noi". Banii promiși de Comisia Europeană pentru fermierii români, departe de a-i salva de la...
- Fermierii români se plâng că intră în faliment dacă nu-și vând produsele din cauza războiului din Ucraina
- Un tânăr fermier din Timiș a transformat nenorocirea în oportunitate, după o investiție inteligentă. La vară...
I s-a cerut demisia, dar ministrul a ţinut să explice contextul. "Una dintre aceste răni este aceea legată de intrarea în ţară şi tranzitul obţinut de Ucraina. Intrarea în ţară a creat dificultăţi. Fermierii români au fost şi sunt afectaţi. Au rămas cu cantităţi importante în stoc şi, de aici, lipsa de mijloace financiare pentru a-şi continua lucrările", a precizat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Lista lui Daea: acuzaţii în loc de demisie
Apoi, a trecut la contraatac. A prezentat un desfăşurător despre cum au decurs negocierile şi lista oficialilor implicaţi în demers. "La 14:22 am sunat şi pe domnul Rareş Bogdan, dar nu mi-a răspuns. La orele 16:32 am avut o convorbire cu doamna comisar Adina Vălean", a adăugat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
"Da, am vorbit cu domnul ministru. De la Comisia Europeană ni s-a comunicat că acestea sunt datele comunicate de minister", spune Daniel Buda, europarlamentar.
Comisia le-a transmis europarlamentarilor că nu poate aloca mai mulţi bani pentru că producţia a fost diminuată din cauza secetei, nu a grâului din Ucraina. Acum, ne-au mai rămas puţine soluţii.
"Există bani în rezerva de criză care, în opinia mea, pot fi mobilizaţi ca urmare a unor discuţii consistente pe care trebuie să le aibă domnul ministru cu Comisia Europeană", adaugă Daniel Buda, europarlamentar. "Am solicitat activarea rezervei de criză", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Pierderile fermierilor români sunt estimate la cel puţin 200 de milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰