Planul PNL dacă guvernul Ciucă nu va trece: cum încearcă să-l menţină pe Florin Cîţu premier interimar - surse
Nicolae Ciucă se va prezenta sâmbătă, 30 octombrie, în Parlament cu un guvern minoritar PNL - UDMR. Şansele ca acest guvern să treacă sunt foarte mici.
Nu o spun doar cei din PSD, ci chiar cei din UDMR. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a criticat în mod deschis decizia PNL de a merge în Parlament cu un guvern minoritar. "Nu ştiu pe ce se bazează colegii noştri. Nu are cum să treacă un asemenea guvern", a declarat liderul UDMR.
Planul PNL, în cazul în care guvernul Ciucă nu trece
Liderii PNL nu sunt foarte îngrijoraţi de acest scenariu. Potrivit surselor Observator, planul PNL este foarte simplu: dacă guvernul Ciucă nu va trece, se va relua procesul consultărilor, consultări la care vor merge fără o propunere de premier.
PNL-iştii vor aştepta ca celelalte formaţiuni politice să facă propuneri, timp în care Florin Cîţu va rămâne în continuare premier interimar.
- Kelemen Hunor critică ideea PNL de guvern minoritar: "Eu nu ştiu pe ce se bazează colegii noştri"
- Rafila vrea carantină națională cu sprijin de la guvern: ”Sunt foarte afectat de această cifră înfiorătoare...
- Legea privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze a fost promulgată. Cine sunt beneficiarii
Ce atribuţii are un guvern interimar
Potrivit Constituţiei, un guvern devine interimar dacă este demis prin retragerea încrederii de către Parlament, situaţie în care ne aflăm, sau dacă premierul demisionează sau îşi pierde drepturile electorale sau se află în stare de incompatibilitate.
Articolul 110 din Constituție stipulează clar:
- Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.
- Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege), cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.
- Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.
Un guvern interimar, fără puteri depline, nu poate impune politici noi, ci poate doar administra o situaţie curentă. Cu alte cuvinte, guvernul interimar nu poate emite ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege.
Procedura de învestire a Guvernului
- Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
- Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
- Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
- Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul individual, în faţa preşedintelui României.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰