Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL. Cristian Buşoi a pierdut lupta pentru șefia partidului
Congresul PNL, la care va fi ales noul preşedinte al formaţiunii, a început, în prezenţa a peste 5.000 de delegaţi. Este primul congres al formaţiunii după fuziunea cu PDL şi după trei ani în care liberalii nu au mai avut o astfel de reuniune, deşi în acest timp au schimbat trei preşedinţi. Şefia PNL este disputată de doi membri ai vechiului PNL: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Congresul PNL, la care va fi ales noul preşedinte al formaţiunii, a început, în prezenţa a peste 5.000 de delegaţi. Este primul congres al formaţiunii după fuziunea cu PDL şi după trei ani în care liberalii nu au mai avut o astfel de reuniune, deşi în acest timp au schimbat trei preşedinţi. Şefia PNL este disputată de doi membri ai vechiului PNL: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.
UPDATE 18.08 Ludovic Orban susţine discursul, după afalatea rezultatetelor votului: "Victoria de astăzi, nu este victoria mea, este victoria partidului
UPDATE 17.25: Potrivit surselor liberale citate de news.ro, Ludovic Orban a câştigat cu peste 3.500 de voturi, Buşoi obţinând sub 1.000.
UPDATE 16.35: Ludovic Orban este noul preşedinte al PNL, el câştigând alegerile din partid în faţa lui Cristian Buşoi, au declarat surse liberale pentru News.ro, rezultatul votului nefiind încă anunţat în congres.
Conform surselor citate, Ludovic Orban a fost ales cu o diferenţă semnificativă de voturi faţă de contracandidatul său Cristian Buşoi.
Votul a fost pe buletine.
Rezultatul votului urmează să fie prezentat oficial în faţa celor cinci mii de delegaţi la Congresul PNL care se desfăşoară la Romexpo.
UPDATE 15.50: Ludovic Orban a făcut sâmbătă, la congresul partidului, o serie de promisiuni celor cinci mii de delegaţi: că nu vor fi trimişi candidaţi de la centru în filiale, că nu va mai exista delict de opinie în partid, că nu vor mai fi coterii care să-l paraziteze pe lider şi că PNL nu va face numiri în funcţiile publice decât pe bază de merit.
”Cine vrea să lupte alături de noi, îl aşteptăm. Cine nu vrea să lupte, o să rămână mai în spate. Asta e, dragii mei. Niciun Agamiţă Dandanache trimis de centru să candideze în vreo filială, vă promit, vă garantez. Niciun membru care îşi exprimă opinia în PNL nu va mai avea de suferit de pe urma exprimării opiniei în partid. Nu mai avem voie să tolerăm delictul de opinie în partid, PNL trebuie să fie un partid al dezbaterii în care oamenii spun ce gândesc şi contribuie cu ideile şi cu punctele lor de vedere la configurarea celor mai bune decizii în partid”, a spus Ludovic Orban.
El a promis că promovarea în funcţiile publice se va face exclusiv pe bază de merit şi nu vor mai exista ”găşti” care să paraziteze partidul.
UPDATE 15.36: A început numărarea voturilor. Noul lider ar partidului ar urma să fie anunţat peste aproximativ două ore.
UPDATE 15:00 Ludovic Orban a declarat că îşi doreşte ca liberalii să ajungă la guvernare, dar nu oricum, ci exclusiv prin votul românilor şi de aceea a îndemnat la susţinerea de către PNL a soluţiei alegerilor anticipate.
”Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre şi pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă e să susţinem ceva, dragii mei. Să susţinem anticipate, să facem opoziţie pe toate fronturile, la baionetă, luptă om la om cu cei care azi îşi bat joc de România”, a declarat Ludovic Orban de la tribuna congresului PNL.
UPDATE 14:55 Ludovic Orban, candidat la şefia PNL, i-a avertizat pe liberali că ştie foarte bine cine face blat cu PSD, motiv pentru care le cere să înceteze orice negociere de culise şi să nu mai vândă interesele PNL pentru funcţii şi avantaje personale primite de la social-democraţi.
„Niciun blat cu PSD. Să fie clar, cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii sau pentru avantaje personale, sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”, a subliniat Ludovic Orban.
UPDATE 14:09 Cristian Buşoi, candidat la şefia PNL, a declarat sâmbătă, în congres, că Ludovic Orban s-a înconjurat de oameni pe care i-a criticat şi în care nu are încredere, motiv pentru care el nu crede că va reuşi să realizeze ceea ce îşi propune în partid.
Liberalul i-a transmis contracandidatului său la şefia partidului că s-a înconjurat de oameni pe care i-a criticat şi în care nu are încredere, motiv pentru care nu va reuşi să realizeze ceea ce şi-a propus.
„Ludovic, că te-ai înconjurat de oameni pe care tu pe bună dreptate i-ai criticat, în care nu crezi şi nu cred în tine şi în felul acesta nu cred că o să reuşeşti ceea ce îţi propui. Oameni care te-au sfătuit să nu accepţi o dezbatere, deşi am fi putut să arătăm românilor că în PNL există competiţie, două viziuni diferite, dar în final putem să ne strângem mâna aşa cum o vom face astăzi. (…) Şi acum, la final, după ce ne spunem discursurile, aici, în faţa colegilor am putea să facem o dezbatere”, a conchis Cristian Buşoi.
UPDATE 14:00 Cristian Buşoi, candidat la şefia PNL, a afirmat, că ceea ce face PSD în aceste zile este un circ generat de lupta de putere din interiorul partidului, fiind astfel momentul ca liberalii să fie curajoşi şi să construiască în jurul lor o majoritate în Parlament.
UPDATE 12:30 Secretarul general al PPE, Antonio Lopez, prezent la Congresul PNL, a declarat că actualul guvern este demn de Cartea Recordurilor în materie de politică greşită şi politicieni nereuşiţi.
'Vin azi să vă adresez un călduros salut din partea PPE şi a preşedintelui său, Joseph Daul. Noile abordări ale UE post-Brexit se bazează pe abordarea politică europeană a României şi consideră PNL unul din cele mai importante partide de centru dreapta din Europa. La aproape trei ani de la alegerea sa, daţi-mi voie să vă felicit din nou pentru alegerea preşedintelui Klaus Iohannis în funcţia de şef al statului. El devine o personalitate internaţională, care apără România şi UE în politica internaţională, aşa cum a demonstrat recent, în timpul întâlnirii cu preşedintele Trump, la Washington', a spus Antonio Lopez Isturiz White.
UPDATE 12:25 "Ce naşte din pisică, şoareci mănâncă şi, din nefericire, tot ce naşte din PSD dăunează grav României", a declarat preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, într-o serie de critici dure la adresa PSD.
”PNL va putea guverna modern, eficient şi european, cu siguranţă mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile. Din nefericire, pentru cei care au votat şi au aşteptat stabilitate politică, astăzi au primit un ridicol complet din partea celor din PSD. Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naşte din pisică, şoareci mănâncă şi, din nefericire, tot ce naşte din PSD dăunează grav României”, a declarat Raluca Turcan.
Raluca Turcan i-a îndemnat pe liberali, de la tribuna congresului, să îi sancţioneze prompt pe cei de la PSD şi să nu dezamăgească românii care aşteaptă ca PNL să guverneze bine şi profesionist.
UPDATE 12:15 Liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a subliniat importanţa forţei politice de dreapta în România, la Congresul PNL pentru alegerea preşedintelui partidului.
"România are nevoie de o forţă puternică politică de dreapta, care ştie să reprezinte în deciziile politice naţionale oamenii de dreapta. Avem nevoie de o forţă politică de dreapta puternică, care ştie să militeze pentru statul de drept, care este foarte bine definit de Consiliul Europei. Democraţia românească are nevoie de PNL ca un partid puternic care, indiferent dacă este la guvernare sau este în opoziţie, să ştie să lupte pentru valorile europene", a spus Attila Korodi.
UPDATE 12:10 Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a transmis sâmbătă un mesaj, cu ocazia Congresului liberalilor, în care i-a îndemnat să-i voteze pe „cei mai vrednici şi devotaţi” membri ai partidului, astfel încât să fie condus bine şi să nu uite niciodată că fac parte dintr-o formaţiune care şi-a slujit ţara în momentele ei de cumpănă.
UPDATE 12:00 România are nevoie de partide puternice în care democraţia internă să fie reală, în care să existe dezbatere, iar toate resursele valoroase să fie folosite la potenţialul lor maxim, afirmă preşedintele Iohannis în mesajul transmis PNL cu ocazia Congresului.
Congresul PNL a început la Romexpo puţin după ora 11:00, în prezenţa a peste 5.000 de delegaţi, cu intonarea Imnului naţional. De la congres lipseşte fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu.
Primul dintre liderii PNL care a ajuns a fost Ludovic Orban.
Vor susţine discursuri, la congresul PNL, Antonio López-Istúriz White, secretar general al PPE, Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial, Attila Korodi, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor şi preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan. De asemenea, va fi citit un mesaj al preşedintelui de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus.
Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului preşedinte al partidului, după ce ultimul şef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis, în iunie 2014.
Delegaţii vor avea de ales între doi vechi liberali pentru preşedinţia partidului: Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. Fostul democrat-liberal Cătălin Predoiu, primul care şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, s-a retras din cursă invocând jocuri de culise din partid înainte ca pretendenţii la postul de preşedinte să anunţe programele cu care candidează. Un alt candidat, Viorel Cataramă, a fost eliminat la rândul său din competiţie pentru că nu a reuşit să obţină sprijin pentru candidatura sa din partea a cel puţin 10 organizaţii judeţene, aşa cum prevede Statutul PNL.
Primul care îşi va prezenta moţiunea cu care candidează la şefia partidului va fi Cristian Buşoi.
Candidaţii la şefia PNL au avut de trecut o serie de etape eliminatorii preliminare intrării în cursa pentru funcţia supremă în partid. Mai întâi, pentru a putea depune moţiunea de candidatură, care conţine viziunea despre partid celui care vrea să fie preşedinte, doritorii au trebuit să strângă minimum 35 de semnături din partea membrilor de partid. Apoi, după depunere, pentru a putea fi prezentată în congres, fiecare moţiune a trebuit validată de cel puţin zece organizaţii judeţene ale partidului.
În urma votului din filiale, Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare susţinere, atât ca număr de voturi, cât şi ca greutate în partid a celor care fac parte din echipa sa.
Moţiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiţia internă pentru preşedinţia PNL, este intitulată ”Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei” şi are ca obiective câştigarea alegerilor prezidenţiale, a alegerilor locale şi parlamentare, precum şi formarea Guvernului de către PNL.
Documentul prevede şi că unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desăvârşirea fuziunii între PDL şi vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie să facă ”să dispară etichetarea şi discriminarea” între membrii partidului.
Ludovic Orban îşi propune instituirea ”unei reale democraţii” în partid prin ”radierea” delictului de opinie, respectarea ”cu stricteţe” a instituţiei votului secret şi eliminarea ”interimatelor prelungi” numite de către conducerea centrală.
La rândul său, moţiunea cu care Cristian Buşoi candidează la preşedinţia PNL, intitulată ”PNL - Partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, propune membrilor partidului să-şi asume liberalismul civic ca ideologie şi să contruiască o România care să fie cel mai pro-european stat de la graniţa de est a Uniunii Europene.
El îşi propune să atragă către PNL oamenii de afaceri, angajaţii din mediul privat, persoanele implicate în mediul ONG-urilor, tinerii conectaţi la reţelele sociale, aceştia fiind cei care au stopat proiectul Roşia Montană, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al României în 2014 şi au blocat OUG 13 în 2017.
În domeniul economic, Cristian Buşoi susţine reducerea rolului statului în economie, păstrarea cotei unice şi taxare zero pentru înfiinţarea de firme şi contribuţii sociale zero pentru locurile de muncă nou create. În plan politic, preşedintele PNL Bucureşti estimează că bazinul electoral al PNL este de circa 45%, însă acesta s-a îndepărtat de partid în ultimii ani.
La congresul de sâmbătă, pe lângă liderul partidului, vor fi aleşi şi preşedintele Curţii de Arbitraj şi cel al Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori.
Congresul va fi urmat duminică de şedinţa Consiliului Naţional care va alege echipa centrală a conducerii PNL, Biroul Executiv. Acesta cuprinde patru prim-vicepreşedinţi, 16 vicepreşedinţi şi 16 membri, care urmează să fie aleşi duminică, 18 iunie, în cadrul Consiliului Naţional.
Nu mai puţin de 108 membri ai PNL şi-au depus candidaturile pentru aceste funcţii, 8 candidând pentru cele 4 funcţii de prim-vicepreşedinte, 51 pentru cele 16 funcţii de vicepreşedinte şi 49 pentru celelalte 16 funcţii de membru simplu.
Pentru funcţia de trezorier s-a înscris un singur candidat, Antonel Tănase, considerat un apropiat al lui Ludovic Orban.
În ceea ce priveşte secretarul general, acesta urmează să fie ales tot pe 18 iunie în cadrul Consiliului Naţional, dar el va fi propus de noul preşedinte PNL care va fi ales sâmbătă de congres.
Printre cei 8 candidaţi la funcţiile de prim-vicepreşedinte se numără Ilie Bolojan, care candidează împotriva lui Viorel Cataramă pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe strategii politice; Raluca Turcan, care candidează împotriva lui Alin Tişe pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pe comunicare; Iulian Dumitrescu şi Nicolae Robu candidează pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru mediul de afaceri şi societate civilă, iar Mircea Hava şi Mugur Cozmanciuc candidează pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale.
Congresul de sâmbătă este prima reuniune a acestui for de la încheierea fuziunii dintre PNL şi PDL.
Sursa: News.ro, Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰