Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Premierul Ciucă poate sta liniştit". CCR a decis că titlul de doctor poate fi retras doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice

Curtea Constituţională a decis cu majoritate de voturi, că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituţional doar dacă se referă la cel care „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”.

de Cornel Preda

la 08.06.2022 , 17:37

Nicolae Ciucă a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat Nicolae Ciucă a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat - Observator

Curtea Constituţională a României a stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituţional doar dacă se referă la cel care "nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice".

„A admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt constituţionale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”, arată Curtea, într-un comunicat de presă. 

Articolul respetiv din lege la care face referire CCR precizează că: „În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

Articolul continuă după reclamă
  • a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;
  • b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi”.
Pe acelaşi subiect

Reacţia USR după decizia CCR cu privire la plagiatori

Deputatul USR Stelian Ion afirmă că prin această motivare CCR a decis, la comanda politică, aministia plagiatorilor şi că premierul Ciucă poate sta liniştit.

Plagiatorii rămân cu titlul de doctor chiar dacă a fost obţinut prin furt intelectual. Premierul Ciucă, de exemplu, poate sta liniştit acum. CCR a decis astăzi, cu majoritate de voturi, că titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice”.

E ca şi cum, dacă ai furat o maşină şi ai apucat să te plimbi cu ea, o poţi păstra. Nu mai contează că ai furat maşina. Este odios ce se întâmplă la CCR. Legea actuală prevedea posibilitatea retragerii titlului de doctor ca măsură în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională. Anulând această posibilitate, CCR contribuie la perpetuarea imposturii academice. Este, până la urmă, tot o formă de amnistie pentru furtul intelectual, decisă la comandă politică de o majoritate toxică de la CCR”, a scris Stelian Ion, miercuri pe Facebook. 

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, subiectul unui dosar penal

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este vizată de o plângere penală depusă la sfârşitul lunii ianuarie la Parchetul General, scrie, joi, Press One. Preşedintele CNATDCU, Mircea Dumitru, a transmis că analiza documentului merge mai departe.

Potrivit PressOne, Parchetul General are pe rol un dosar care vizează teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.”Există un astfel de dosar la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General. 

Potrivit acestuia, dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale înregistrate ”în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie”.  De altfel, procurorii au ridicat zilele trecute de la Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) documentele în baza căreia instituţia declanşase, la 18 ianuarie, analiza acuzaţiei de plagiat în teza susţinută în 2003 de Nicolae Ciucă. 

Vom merge mai departe cu analiza” tezei premierului, declară academicianul Mircea Dumitru, preşedintele în exerciţiu al CNATDCU, instituţie care are deja înregistrate trei sesizări de plagiat validate de UEFISCDI. 

În urma articolului din Pressone, Emilia Şercan a acuzat că autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată.

Guvernul a reacţionat şi a anunţat că susţine total libertatea presei, iar premierul cere investigaţii vizând orice formă de ameninţare la adresa jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a vinovaţilor, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru, după ce jurnalista Emilia Şercan a acuzat acţiuni de defăimare şi intimidare ca urmare a dezvăluirilor referitoare la plagiatul din lucrarea de doctorat a prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » "Premierul Ciucă poate sta liniştit". CCR a decis că titlul de doctor poate fi retras doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice