Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rectificarea bugetară a fost adoptată. Adrian Câciu: Există carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România

Guvernul a adoptat vineri a doua rectificarea bugetară din acest an, menţinându-se ţinta de deficit de 7,13% din PIB, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

de Redactia Observator

la 26.11.2021 , 15:37

  • Ministrul Finanţelor anunţă cum vor fi plătite salariile şi pensiile

UPDATE 15:00 - Rectificarea bugetară pentru asigurările sociale de stat a fost adoptată şi rectificarea aferentă bugetului de stat a fost adoptată, a anunţat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor. "Rectificarea bugetului de stat a fost adoptată, am menţinut ţinta de deficit de 7,13% din PIB. Am asigurat resurse necesare pentru acest an, până la 31 decembrie. Am reuşit să găsim o soluţie şi pentru deblocarea situaţiei critice de la CEC Bank. (...) Această societate şi celelalte bănci ne vor sprijini în derularea programului de guvernare, întrucât pentru implementarea proiectelor europene avem nevoie de cofinanţare. (...) Din punctul de vedere al CEC Bank nu mai avem un risc asupra sistemului bancar", a declarat Adrian Câciu.

  • Rectificarea este primul semn că Ministerul Finanţelor e un minister al soluţiilor;
  • Rectificarea ne arată că există carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România;
  • Ajungem în ultima lună să trebuiască să alocăm bani de pensii, dar cel mai trist e că trebuie să luăm bani de la investiţii, nu pentru că trebuie să luăm, ci doar pentru că acele investiţii au fost trecute scriptic în buget;
  • Banii de pensii sunt prevăzuţi în totalitate în bugetul asigurărilor de stat;
  • Comunităţile locale primesc sume foarte importante;
  • Am prevăzut bani şi pentru schema de ajutor de sprijin de la ministerul Energiei. Acolo nu a existat de fapt filă bugetară, pentru că schema de sprijin a venit după rectificarea I. Nu erau bani pentru că nu exista linia bugetară;
  • La ministerul Muncii am alocat finanţarea pentru consumatorul vulnerabil, legi care au apărut după rectificarea întâi;
  • Îmi pare rău că am luat bani de la Transporturi, Agricultură, unde am avut execuţie de 50%.
  • Anul viitor vreau să facem bugetul pe proiecţii corecte, nu care să fie doar bune de dat către presă;

UPDATE 14:50 - Guvernul a stabilit ca data de 29 noiembrie 2021 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul public, având în vedere că marți, 30 noiembrie, și miercuri, 1 decembrie, sunt zile libere nelucrătoare conform Codului Muncii.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 13:00 - Guvernul Nicolae Ciucă s-a reunit în şedinţă de Guvern, pe agendă aflându-se rectificarea bugetară, necesară pentru plata pensiilor şi a alocaţiilor, pe luna decembrie, precum şi stabilirea datei de 29 noiembrie zi liberă pentru bugetari. Sa va face, astfel, puncte cu zilele de sărbătoare 30 noiembrie, Sfântul Andrei şi 1 decembrie, ziua naţională, astfel că cei care lucrează la stat vor fi liberi luni, marţi şi miercuri. Guvernul urmează să prelungească şi starea de alertă.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Premierul a prezentat în deschiderea şedinţei de Guvern actele normative aflate pe agendă, privind rectificare bugetară şi instituirea zilei libere pentru bugetari, pe 29 noiembrie, precum şi prelungirea stării de alertă, începând cu 2 decembrie. 

În privinţa zilei libere, Ciucă a spus că hotărârea are prevederi în ceea ce priveşte contituitatea lucrului în anumite zone. 

Despre rectificarea bugetară, premierul a arătat că acei miniştri cu implicaţii în modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în partide, să îşi asigure continuitatea lucrului pentru a nu întârzia modul în care se asigură continuitatea în procesul de asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare. 

Ciucă a mai spus că va discuta în şedinţă despre pregătirile pentru Ziua Naţională a României şi prezenţa miniştrilor la aceste acţiuni. 

UPDATE 11:56 - Guvernul Nicolae Ciucă se reuneşte, vineri, de la 12.30, în şedinţă de Guvern, pe agendă aflându-se rectificarea bugetară, necesară pentru plata pensiilor şi a alocaţiilor, pe luna decembrie, precum şi stabilirea datei de 29 noiembrie zi liberă pentru bugetari. Sa va face, astfel, puncte cu zilele de sărbătoare 30 noiembrie, Sfântul Andrei şi 1 decembrie, ziua naţionalăş, astfel că cei care lucrează la stat vor fi liberi luni, marţi şi miercuri.

Ştire iniţială: Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi, după învestitură, că Guvernul va analiza, în şedinţă, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul la finele anului, precizând că, din discuţiile avute până acum, sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor şi pentru nevoile Ministerului Sănătăţii. Noul ministru al Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunţat rectificarea bugetară va fi adoptată în şedinţa de vineri a Guvernului şi dă asigurări că salariile din sănătate şi din întreg sistemul bugetar, pensiile şi toate drepturilor cetăţenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârşitul anului.

"Salariile din sănătate și din întreg sistemul bugetar, pensiile și toate drepturilor cetățenilor vor fi plătite fără probleme până la sfârșitul anului. Respect munca oamenilor! Ministrul Finanțelor trebuie să aibă ochi atât pentru cifre, dar mai ales pentru un trai mai bun pentru cetățeni.

În ședința de Guvern de astăzi voi veni cu rectificarea bugetară, prin care asigurăm banii necesari pentru plata tuturor drepturilor sociale, pentru susținerea sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19, pentru funcționarea serviciilor publice. Este primul proiect realizat contracronometru cu ai mei colegi din Ministerul Finanțelor și le mulțumesc! Avem multe de făcut în continuare: proiectul de buget pentru anul viitor, accesarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, consultări ample cu mediul de afaceri, cu partenerii sociali.

Nu tăiem bani, ci venim cu soluții pentru a construi proiecte pentru români! Nu venim cu noi taxe, ci regândim modul de a construi sistemul fiscal pentru a-i ajuta în primul rând pe cei vulnerabili", a scris Adrian Câciu pe Facebook.

Florin Cîţu vrea şedinţă în coaliţie înainte de rectificare

Preşedintele PNL Florin Cîţu a cerut ca rectificarea bugetară să fie prezentată în coaliţie, înainte de şedinţa de guvern de astăzi, au declarat surse politice pentru News.ro, astfel că la ora 12.00 va avea loc o şedinţă a liderilor coaliţiei înainte ca Guvernul să ia în discuţie acest act normativ.

Cîţu afirma, joi, la TVR, că rectificarea bugetară n-ar trebui să aibă un deficit mai mare de 7%.

Veniturile la buget sunt mai mari cu 40 de miliarde faţă de anul trecut şi cu 38 de miliarde faţă de 2019. În 2019 erau tot felul de taxe pe care noi le-am scos. Fără aceste taxe reuşim în 2021 să avem venituri la buget mai mari cu 38 de miliarde”, spunea el. 

Ce ministere vor primi bani la rectificarea bugetară

Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ar urma să primească cei mai mulţi bani la a doua rectificare bugetară din acest an, scăderile cele mai semnificative urmând să fie operate la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, conform proiectului publicat miercuri seara pe site-ul MF.

Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.

De asemenea, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat tot miercuri seara de Ministerul Finanţelor. 

Totodată, Ministerul Finanţelor va acorda un împrumut subordonat către CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde lei, pe o perioadă de 10 ani, din bugetul de stat pe anul 2021, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, publicat pe site-ul MF.

Împrumutul subordonat se acordă în scopul majorării fondurilor proprii de nivel 2 ale beneficiarului, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Împrumutul subordonat se va acorda şi derula în baza unui acord de împrumut încheiat între Ministerul Finanţelor şi CEC Bank în cursul anului 2021.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Rectificarea bugetară a fost adoptată. Adrian Câciu: Există carenţe structurale în modul în care proiecţiile bugetare se fac în România