Antena Meniu Search
x

PSD insistă cu taxa de solidaritate. Cele patru propuneri de taxe făcute de social-democraţi în coaliţia de guvernare

Partidul Social Democrat a transmis într-un comunicat de presă care sunt propunerile pe care le supune dezbaterii în cadrul coaliţiei de guvernare, asumându-şi faptul că îşi doreşte în continuare o taxă de solidaritate şi confirmând totodată pragul de 4.500 de lei în privinţa impozitării progresive.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 16.06.2022, 14:47

Marcel Ciolacu vrea o taxă de solidaritate
PSD insistă cu taxa de solidaritate - Hepta

PSD va supune spre dezbatere în cadrul Coaliției de guvernare următoarele propuneri:

  • 1) ​Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României;
  • 2) ​Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete);
  • 3)​ Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
  • 4)​ O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

Totodată, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Cel puțin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro și 500.000 de euro.

Pe acelaşi subiect

Cum vrea guvernul să acopere găurile din bugetul de stat

Bugetele noastre sunt din nou pe masa Guvernului. Liderii Coaliţiei s-au reunit ieri ca să discute despre toate măsurile din Codul Fiscal ce ar putea fi modificate, dar şi despre suprataxare. O şedinţă ar urma să aibă loc şi astăzi. Sunt discutate măsuri fiscale importante pentru milioane de români, cum ar fi impozite mai mari pentru locuinţe.

Potrivit surselor Observator, liderii coaliţiei de guvernare au bătut palma pe anumite măsuri care vor intra în vigoare de anul viitor. Sunt şi aspecte asupra cărora nu au căzut de acord, vorbim despre acea taxă de solidaritate care ar urma să fie aplicată companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro şi care ar aduce, indirect, preţuri mai mari la produsele pe care le-am cumpăra de la aceste companii.

S-a stabilit eliminarea impozitului pentru salariul minim şi creşterea sa graduală până la 10% pentru nivelul de 4.500 de lei. Peste acest salariu impozitul rămânând la nivelul actual de 10%.

De asemenea va creşte TVA pentru produsele care conţin zahăr la 19%. Rămâne însă de văzut despre ce tip de produse va fi vorba.

Impozitarea pe case trebuie, de asemenea, să se facă potrivit unei grile notariale şi nu după grila care se află în momentul de faţă în codul fiscal. 

Vor creşte preţurile şi pentru produsele cumpărate şi de cei care au vicii. Acciza pentru alcool creşte cu 20%, adică un leu, iar acciza la ţigări creşte cu 60 de bani.

Ne aşteptăm astfel la taxe mai mari, pentru că Guvernul vrea să acopere găuri importante la bugetul de stat în această perioadă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri politice » PSD insistă cu taxa de solidaritate. Cele patru propuneri de taxe făcute de social-democraţi în coaliţia de guvernare