Video PSD şi PNL ar putea sacrifica 3 miliarde de euro pentru a păstra cei 250.000 de "speciali" fericiţi. Premierul Ciucă îşi apără pensia de 18.000 de lei
Presaţi de Bruxelles să taie pensiile speciale, politicienii de la Bucureşti trag de timp şi amână o decizie. În vreme ce preşedintele PSD îi acuză pe liberali că şi-au asumat în secret măsura, premierul Nicolae Ciucă insistă că militarii nu fac parte din categoria "specialilor". Întrebat ce e de făcut pentru a nu pierde banii europeni, şi preşedintele Iohannis a fost evaziv.
- Scandalul eliminării Dianei Şoşoacă de la alegeri şi cine ar putea fi "marele câştigător". DETALII la Observator 13:00, la Antena 1
- În ce domenii se înființează cele mai multe afaceri în România. Ramura care domină printre antreprenori
Comisia Europeană critică actualul proiect depus în Parlament, despre care spune că duce la economii prea mici la bugetul de stat.
Lucia Cujbă, reporter Observator: În România sunt peste 250.000 de pensionari care beneficiază de un alt mod de calcul al veniturilor decât cel bazat pe contributivitate. Majoritatea sunt foști angajați ai MApN, MAI sau SRI. Pensiile lor se calculează ca 65% din veniturile din ultimele șase luni. Comisia Europeană vrea însă ca procentul să fie mai mic, de 45%, cum e la românii de rând. Problema persistă și pe pensiile magistraților. Aceştia primesc o pensie de serviciu egală cu 80% din ultimul venit brut - în medie, în jur de 21.000 de lei. Comisia vrea ca sumele să fie tăiate la jumătate.
Dacă România nu îl va modifica, ţara noastră riscă să piardă 3 miliarde de euro din PNRR.
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: Este o decizie dură pe care trebuie să o ia Guvernul, probabil o trecere progresivă de la aceste procente de până la 85% la procente de 45%.
- Calendarul pensiilor speciale. PNL și PSD nu vor nici reforma, dar nici să piardă bani din PNRR
- Raportul despre pensiile românilor elaborat de Banca Mondială. FACIAS cere să fie făcut public
- Renunţă coaliţia la reforma pensiilor speciale? Fenechiu: E un cartof fierbinte / Boloş: PSD și PNL să-și asume
PSD și PNL își pasează responsabilitatea
PSD și PNL își pasează responsabilitatea și nu își asumă o decizie. Social-democraţii arată cu degetul spre liberali, care au trecut măsura în documentele trimise către forurile europene.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Oamenii politici nu trebuie să se pitească nici în birouri, nici să fugă pe holurile Parlamentului sau ale Guvernului. A fost un Guvern al României care, secret, și-a asumat anumite jaloane, în anumiți parametri. Cred că domnul prim-ministru Ciucă era atunci ministrul Apărării. Bode era ministru de Interne.
Premierul Ciucă, care primeşte lunar o pensie de serviciu de 18.000 de lei, nu vrea ca indemnizaţiile angajaţilor din Apărare să fie tăiate.
Nicolae Ciucă, premierul României: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu. Nu cred că este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment.
Președintele Klaus Iohannis răspunde evaziv
Întrebat despre varianta renunțării la banii europeni, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns tranșant.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții, ci pentru a crea un sistem corect, sistem echitabil și un sistem sustenabil. Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii.
România are ca termen limită data de 30 iunie pentru transmiterea către Comisia Europeană a documentelor finale privind reforma pensiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰