Antena Meniu Search
x

Reacţia Rovanei Plumb, după ce a fost respinsă definitiv din cursa pentru funcţia de comisar european

Rovana Plumb a fost respinsă a doua oară pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi. "Este nedrept", spune aceasta. Înainte de a afla decizia Comisiei Juridice a Parlamentului European, Plumb a transmis că a acoperit cu două locuinţe împrumutul care nu apărea în declaraţia de avere.

de Redactia Observator

la 30.09.2019, 20:49

Vezi și

Rovana Plumb a fost respinsă a doua oară pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi. "Este nedrept", spune aceasta. Înainte de a afla decizia Comisiei Juridice a Parlamentului European, Plumb a transmis că a acoperit cu două locuinţe împrumutul care nu apărea în declaraţia de avere depusă la Bruxelles, motivul respingerii. În urmă cu puţin timp, şi premierul i-a luat apărarea. Spune că doar preşedintele şi Opoziţia îşi doresc un alt candidat. România trebuie să facă o nouă propunere. 

În opinia Comisiei Juridice a Parlamentului Uniunii, Rovana Plumb este "nepotrivită" pentru funcţia de comisar european. Asta deşi candidata propusă de Guvern a încercat pe ultima sută de metri să-şi rezolve problemele din declaraţia de avere. 

Rovana Plumb i-a informat pe eurodeputaţii jurişti printr-o scrisoare oficială că a cedat două apartamente pe care le deţine în Bucureşti persoanei fizice de la care a împrumutat 800 de mii de lei folosiţi în campania electorală din primăvară. 

Astfel, consideră candidata României, potenţialul conflictul de interese reclamat de JURI s-a stins. 

Membrii comisiei nu au ţinut însă cont de informarea primită. Printr-un mesaj postat pe o reţea de socializare, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a anunţat că propunerile României şi Ungariei au primit recomandări negative. 

Comisia a votat că cei doi comisari, din România şi Ungaria, sunt incapabili să-şi exercite funcţiile în conformitate cu Tratatele şi Codul de conduită. Preşedintele Parlamentului European va întreba acum ce măsuri urmează să adopte.  

Rovana Plumb a transmis că decizia este una profund incorectă şi eminamente politică. 

"Este incorectă pentru că potențialul conflict de interese, avut în vedere de Comisie în prima fază a evaluărilor, a fost stins definitiv, prin angajamentul meu de a achita creditul conform scrisorii anexate", a fost mesajul transmis de Rovana Plumb. 

Rovana Plumb crede că politicienii de dreapta, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu Dacian Cioloş, actual lider al grupului politic Renew din Parlamentul European, ar fi făcut lobby negativ pentru respingerea ei în comisie. 

În plus, candidata României susţine că va transmite toate aceste argumente preşedintei comisiei, Ursula Von der Leyen, şi preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, cei care trebuie să decidă acum calea de urmat. 

Dimineaţă, înainte de decizia Comisiei, Klaus Iohannis a transmis o invitaţie premierului. I-a cerut Vioricăi Dăncilă să meargă miercuri, la Cotroceni, pentru a discuta despre o nouă nominalizare. O problemă urgentă şi de importanţă deosebită, spune şeful statului. 

"Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român. La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort", a fost mesajul transmis de Iohannis.

Preşedintele nu are însă prerogative în desemnarea unei noi persoane. Potrivit legii, Guvernul propune, iar Parlamentul avizează. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Reacţia Rovanei Plumb, după ce a fost respinsă definitiv din cursa pentru funcţia de comisar european