Antena Meniu Search
x

Scandal la ședința Comisiei de Regulament a Camerei Deputaților: "Ia-ţi maimuţa de aici"; "Sunteţi nazişti"

Comisia de Regulament din Camera Deputaţilor a votat, miercuri, înainte de şedinţa plenului, modificările la regulament, pentru introducerea sancţiunilor, în cazul unor agresiuni sau injurii. Şedinţa nu a fost însă la rândul ei lipsită de incidente.

de Redactia Observator

la 09.02.2022, 11:34

Scandal la ședința Comisiei de Regulament a Camerei Deputaților
Scandal la ședința Comisiei de Regulament a Camerei Deputaților

În timpul şedinţei, copreşedintele AUR George Simion s-a împins cu deputatul USR Bogdan Rădeanu, care l-a acuzat că l-a călcat pe picior. La un moment dat în sală a vrut să intre o altă persoană care să filmeze, iar Alfred Simonis a cerut să fie dat afară. În acel moment, deputatul AUR Titi Stoica a intervenit şi a avut un schimb de replici cu social-democratul, care îi spunea lui Simion "George, ia-ţi maimuţa de aici".

”Ni se pune pumnul în gură, din păcate”, a spus Simion, după votul din comisie, în timp ce transmitea live pe pagina de Facebook discuţiile din şedinţă. 

Când a ieşit din sală, deputatul USR Bogdan Rădeanu l-a acuzat că l-a călcat pe picior. ”Ce faci, măi, mă calci pe picior?”, i-a spus Rădeanu lui Simion. ”Ce aţi păţit, domnule Rădeanu? Băă, aţi văzut toată lumea cum m-a împins?”, a început să ţipe George Simion. ”Du-te măi de aicea, pleacă cu figurile astea de cartier. Ai o facultate, mă!”, i-a replicat Rădeanu. ”Domnul Rădeanu m-a împins”, a transmis Simion presei. 

Acuzaţii de nazism în timpul şedinţei

Pe acelaşi subiect

A urmat apoi un alt conflict, după ce deputatul minorităţii germane, Ovidiu Ganţ, a declarat că Ciprian Titi Stoica, deputat AUR, l-a numit „nazist”, context în care a solicitat Parchetului General să se autosesizeze pentru această faptă.

"Doar naziştii şi comunişti au pedepsit un grup pentru faptele unei persoane", a spus Ciprian Titi Stoica, care apoi a continuat spunând că s-a referit în context istoric la faptul că pentru a pedepsi un grup pentru ce face o persoană este un lucru nazist, dar că Forumul Democrat German e continuatorul grupului etnic german care a fost condamnat de tribunalul de la Nurnberg şi considerat nazist.

„În baza articolului Regulamentului care prevede că pot sesiza plenului probleme în desfăşurarea mandatului, doresc să informez plenul asupra următoarelor: Astăzi am fost victima unei agresiuni verbale fără precedent din partea unui deputat AUR, numitul Ciprian Titi Stoica. De 17 ani sunt membru al Camerei Deputaţilor şi niciodată nu mi-am permis să jignesc vreun coleg sau să aduc injurii cuiva, cu atât mai puţin unui membru al Camerei”, a spus Ganţ.

ŞI deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat, în plen, că deputatul AUR ”a spus în clar acel termen”. ”Condamnăm, grupul parlamentar PNL, astfel de atitudine. Faţă de aceatsă situaţie, considerăm că sunt întrunite elementele constitutive unei infracţiuni prevăzute de legislaţia în vigoare şi organzele competente trebuie să se sesizeze cu privire la această situaţie”, a spus Andronache. 

George Simion a venit, la rândul lui, la tribună şi a precizat că există această filmare pe pagina lui, în care Titi Stoica afirmă ”manifestîri naziste” şi ”sunteţi nazişti”. ”Se vede clar pe filmare, în sens de fascişti, o formă de totalitarism, similară cu comunismul, care a făcut prăpăd zeci de ani în România”, a spus Simion, precizând că ”noi trebuie să condamnăm manifestările totalitare"

Ce amendamente au fost votate pentru Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care se interzice transmiterea în direct sau înregistrarea de către deputaţi sau alte persoane a şedinţelor de plen, de Birou permanent, de comitet al liderilor sau de comisii. Se interzice, de asemenea, parlamentarilor utilizarea violenţei fizice, a injuriilor sau invectivelor la adresa unui alt parlamentar.

Proiectul a fost amendat de Comisia de regulament şi urmează să fie dezbătut miercuri în plen.

Comisia de regulament a Camerei a decis, miercuri dimineaţa, că live-urile din plenul forului legislativ vor fi permise, dar numai din perimetrul arondat grupului parlamentar respectiv.

"Live-urile vor fi permise şi de acum înainte, numai că acela care face live-uri trebuie să stea în perimetrul arondat grupului respectiv. Deci, noi n-avem probleme cu transparenţa, dar (...) unii parlametari n-au altceva de făcut în plenul Parlamentului, în loc să se ocupe de problemele reale ale României, şi mergeau cu telefonul în nasul colegilor şi era destul de deranjant. Şi, atunci, am ajuns la această concluzie - nu trebuie să interzicem live-urile, oricine poate să facă live din plenul Camerei Deputaţilor, dar să o facă din banca lui", a precizat liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, la finalul şedinţei comisiei.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului miercuri.

Transmisiile live vor rămâne în continuare interzise în şedinţele Biroului permanent şi, dacă acestea vor fi făcute, vor exista sancţiuni.

Pentru comportament agresiv al parlamentarilor, în proiectul propus se prevede că, la cererea preşedintelui de şedinţă şi cu acordul majorităţii liderilor, "o majoritate ponderată", deputatul turbulent poate fi eliminat din sală, a explicat parlamentarul UDMR. "Şi putem cere ajutorul Direcţiei Afacerilor Interne ca parlamentarul respectiv să fie eliminat din sala respectivă pentru ca lucrările Parlamentului să poată continua", a completat el.

O altă modificare a regulamentului vizează interzicerea afişării de bannere în plenul Camerei Deputaţilor, "pentru că se blochează activitatea". "Dacă cineva vrea să afişeze bannere poate să o facă în alt loc, nu în plenul Camerei Deputaţilor. Totuşi trebuie să lucrăm în mod serios", a arătat Csoma Botond.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Scandal la ședința Comisiei de Regulament a Camerei Deputaților: "Ia-ţi maimuţa de aici"; "Sunteţi nazişti"