Antena Meniu Search
x

Măsuri anti-Simion şi anti-Şoşoacă în Regulamentul Camerei Deputaţilor. Ce sancţiuni vor primi parlamentarii care înjură, agresează sau filmează

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că se lucrează la modificarea Regulamentului Camerei, în urma agresiunii la adresa ministrului Energiei, în timpul dezbaterii moţiunii simple. Conform unui draft al proiectului, obţinut de Observator, vor fi interzise violenţa fizică, violenţa verbală, dar şi transmisiunile live care nu sunt aprobate.    

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 08.02.2022, 17:56

Camera Deputaţilor schimbă regulamentul după incidentul cu George Simion
Camera Deputaţilor schimbă regulamentul după incidentul cu George Simion - Observator

Regulamentul Camerei se va modifica, astfel încât situaţii de genul celei petrecute luni, în plen, când ministrul Energiei a fost bruscat de deputatul Eugen Simion, să nu se mai întâmple. Marcel Ciolacu a adăugat că este posibil ca liderii grupurilor parlamentare să finalizeze proiectul de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor în cursul zilei de marţi.

"Avem mai multe propuneri, sunt diverse trepte în urma abaterilor şi în funcţie de gravitate. Astăzi cu certitudine că vom avea un proiect de modificare. Mai mult, am înţeles că toţi liderii de grup, mai puţin cred că de la AUR, vor dori aceste modificări", a susţinut Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a menţionat că este exclus ca jandarmi, poliţişti sau reprezentanţi ai Direcţiei de afaceri interne din Parlament să se ocupe de securitatea şedinţelor de plen, menţionând că aceste probleme se rezolvă de către chestori. "Este exclus aşa ceva, se rezolvă prin chestori", a punctat preşedintele Camerei Deputaţilor, în contextul unei întrebări pe această temă.

Ce modificări vor fi aduse Regulamentului Camerei Deputaţilor

Pe acelaşi subiect

Conform unui document obţinut de Observator, şedinţele Camerei Deputaţilor, lae Biroului Permanent şi Comitetului Liderilor se transmit, se înregistrează şi se difuzează de către Camera Deputaţilor, prin mijloace electronice şi pot fi transmise de către mass-media doar cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Mai mult, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţelor prin alte mijloace, pe modelul folosit chiar de George Simion sau de Diana Şoşoacă.

Va fi interzisă utilizarea violenţei fizice care constă în gesturi agresive sau a violenţei verbale care constă în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar.

Conform proiectului, încălcarea acestor prevederi atrage evacuarea imediată din sală a persoanei vinovate. Evacuarea se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la soliictarea unui deputat, cu acordul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare.

Confom unui alt articol, va fi interzisă participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor. 

Tot la capitolul sancţiuni sunt menţionate diminuarea indemizaţiei cu până la 50% până la 6 luni pentru încălcările de mai sus (care până acum era valabilă doar pentru vot cu cardul unu alt senator ori deputat), reducerea luării de cuvânt la maxim 10 secunde / intervenţie pentru o perioadă de până la 3 luni, reducerea la jumătate a timpului alocat cu ocazia moţiunilor, orei Guvernului, orei prermierului sau şedinţelor solemne, sau inclusiv retragerea funcţionarilor  publici repartizaţi Grupului Parlamentar din care face parte persoana considerată vinovată.

Parchetul General a deschis dosar penal în cazul lui George Simion

Parchetul General anunţă, marţi, că s-a autosesizat şi a deschis dosar penal pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce George Simion l-a agresat pe Virgil Popescu, chiar la tribuna Parlamentului.

”La data de 8 februarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj, prev. de art. 257 alin. 1 şi 2 Cp şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 Cp”, a transmis, marţi, Parchetul General.  

Procurorii precizează că dosarul a fost deschis în urma incidentului dn Parlament. ”În fapt, în urma materialelor de presă apărute în ziua de 7.02.2022, s-a reţinut că numitul George Simion, deputat în Parlamentul României, în timpul şedinţei Camerei Deputaţilor din aceeaşi zi s-a deplasat la tribuna plenului Camerei, în timp ce ministrul Energiei îşi susţinea discursul la moţiunea simplă împotriva sa, agresându-l pe acesta”, au mai precizat procurorii.  La rândul său, ministrul Virgil Popescu a anunţat că va depune plângere penală şi a cerut Secretariatului General al Camerei Deputaţilor înregistrarea video a momentului.   

Potrivit Codului Penal, ultrajul săvârşit prin ameninţare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, plus o treime. Tulburarea ordinii şi liniştii publice se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Măsuri anti-Simion şi anti-Şoşoacă în Regulamentul Camerei Deputaţilor. Ce sancţiuni vor primi parlamentarii care înjură, agresează sau filmează