Antena Meniu Search
x

Se întâmplă în România! O primăriţă a stabilit un nou RECORD: e acuzată de 858 de fapte de luare de mită. Ea lua bani de la toţi angajaţii

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată a fostei primăriţe a localităţii Sălacea, Porsztner Sarolta, care este acuzată de 858 de fapte de luare de mită, scrie ebihoreanul.ro.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată a fostei primăriţe a localităţii Sălacea, Porsztner Sarolta, care este acuzată de 858 de fapte de luare de mită, scrie ebihoreanul.ro.

Potrivit acestora, din iulie 2006 până în octombrie 2011, în fiecare lună, în ziua de salariu, cei 20 de funcţionari ai Primăriei Sălacea îi plăteau primăriţei o şpagă pentru că i-a ajutat să obţină un spor de 350 lei la salariu.

Porsztner Sarolta, 52 de ani, a devenit primăriţa comunei Sălacea în 2004 şi a pierdut funcţia în 2012, când la alegerile interne ale UDMR colegii au decis să-l susţină pe Horváth Béla, devenit atunci, la cei 24 de ani ai săi, cel mai tânăr primar din România.

Afacerile penale ale fostei primăriţe au ieşit la iveală, însă, abia trei ani mai târziu, în urma unui denunţ înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. "În calitate de primar al comunei Sălacea, în perioada 2004-2012, numita Porsztner Sarolta nu a semnat statele de plată pentru angajaţii Primăriei decât după ce a primit de la fiecare dintre aceştia câte 50 lei pe lună, sume obţinute prin şantaj şi ameninţare cu desfacerea contractului individual de muncă", se arăta în delaţiune.

Potrivit actului de acuzare înaintat Tribunalului Bihor, "trânteala" ar fi început în 2006, când funcţionarii din comună au aflat că, în baza unor modificări legislative, exista posibilitatea să primească un spor de 30% din salariul de bază, adică aproximativ 350 lei de persoană. Era vorba despre aşa-zisele "drepturi speciale" acordate la vremea respectivă tuturor funcţionarilor publici ca sporuri de fidelitate, pentru sănătate în muncă ori pentru ţinută, în completarea salariilor de bază modeste, ce variau între 700 şi 1.000 lei.

Sporurile se puteau acorda, însă, numai în baza unor hotărâri de Consiliu iniţiate de primari. Interpelată de funcţionari, Porsztner le-a acceptat solicitarea, dar nu pe gratis. Femeia voia la rându-i, o "majorare salarială", pe care însă nu o putea obţine legal. "Le-a transmis funcţionarilor Primăriei că din sporurile pe care urmau să le primească, fiecare să îi dea şi ei o sumă de bani cuprinsă între 25-30 lei. Cu toţii au fost de acord", se precizează în actul de acuzare.

Astfel, pe 30 mai 2006, printr-un act adiţional la contractul colectiv de muncă, angajaţii obţineau dreptul de a beneficia de "un spor special pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, în cuantum de 350 lei". Din luna următoare, în fiecare zi de salariu, din acest supliment, funcţionarii i-au plătit primăriţei aproape 10%, adică sume cuprinse între 25-30 lei. Banii erau strânşi într-un plic chiar de casierul Primăriei, Sándor Jószef Endre, care i-l preda apoi lui Porsztner.

Chestionaţi de procurori, majoritatea funcţionarilor au recunoscut că plăteau şpăgile lunare, confirmând totodată că banii erau "recompensă" pentru că şefa, la rându-i, le-a dat sporul la salarii. "Din declaraţiile martorilor audiaţi, angajaţi ai Primăriei Sălacea, rezultă că a existat o înţelegere verbală între aceştia şi primar", arată rechizitoriul.

În octombrie 2011, auditorii Camerei de Conturi Bihor au stabilit că sporurile cu pricina fuseseră, de fapt, nelegale şi au dispus recuperarea pagubelor. Atât doar că, după un an, datoriile au fost şterse, ca urmare a unei amnistii fiscale decretate de Guvern.

Procurorii au calculat că în perioada iulie 2006 - octombrie 2011, primăriţa a încasat 858 şpăgi, în valoare totală de aproximativ 25.000 lei, motiv pentru care acum a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată.

Tot în faţa instanţei a ajuns şi casierul Sándor Jószef Endre, acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată. "Inculpatul s-a ocupat de colectarea lunară a acestor sume de bani de la angajaţi, cu ocazia remiterii salariilor, şi de predarea lor primarului", se precizează în rechizitoriu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Se întâmplă în România! O primăriţă a stabilit un nou RECORD: e acuzată de 858 de fapte de luare de mită. Ea lua bani de la toţi angajaţii