Antena Meniu Search
x

Şedinţă a coaliţiei la Guvern. Se discută rotativa, reducerea cheltuielilor şi supraimpozitarea veniturilor

Liderii coaliției s-au întâlnit marți dimineaţă la sediul guvernului pentru a discuta despre rotativa guvernamentală şi reducerile bugetare.

de Redactia Observator

la 02.05.2023, 11:39

Şedinţă a coaliţiei la guvern. Se discută rotativa guvernamentală şi reducerile bugetare
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul UDMR Kelemen Hunor - Inquam Photos / Cornel Putan

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul UDMR Kelemen Hunor participă la discuţiile de la Palatul Victoria. Printre subiectele principale se află rotativa guvernamentală care ar urma să aibă loc la finalul acestei luni, dar şi reducerea cheltuielilor publice şi supraimpozitarea veniturilor, potrivit unor surse politice, citate de news.ro

Potrivit protocolului semnat în urmă cu un an şi jumătate de PNL şi PSD, la formarea coaliţiei de guvernare, premierul liberal va fi înlocuit în această lună cu unul social-democrat. Marcel Ciolacu este convins că, până la data de 1 iunie, se va face rotativa guvernamentală şi va deveni premier.

Ciolacu îl vrea pe Mihai Tudose în Guvern. Sorin Grindeanu, lăudat

Ciolacu a lăsat să se înţeleagă că nu îl doreşte pe Florin Cîţu în noul Executiv şi a subliniat că nu este bine să se vorbească despre schimbarea unor miniştrii cu o lună înainte deoarece s-ar bloca activitatea în ministerele vizate. De asemenea, a anunţat că l-ar vrea pe Mihai Tudose ministru şi l-a lăudat pe Sorin Grindeanu, despre care a spus că este "unul dintre cei mai performanţi miniştri ai actualului Guvern".

Pe acelaşi subiect

Liberalii se vor reuni în jurul datei de 10 mai într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional pentru o evaluare a funcţiilor şi pentru un mandat cu care va merge în coaliţie pentru rotativa guvernamentală.

Liberalii speră ca rotaţia premierilor să se finalizeze până la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie. În prezent, mandatul liberalilor este de păstrare a protocolului semnat la constituirea coaliţiei însă există flexibilitate şi pentru o negociere privind ministerele. De asemenea, la rotaţie este posibil ca numărul de ministere să se diminueze. 

Salariile bugetarilor de lux ar putea fi suprataxate cu 16%

Un alt subiect care trebuie tranşat în coaliţie este legat de reducerea cheltuielilor bugetare. PSD insistă pe introducerea impozitului progresiv şi vorbeşte despre suprataxarea veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui Româniie. 

Premierul Ciucă a declarat despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul ar fi de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Şedinţă a coaliţiei la Guvern. Se discută rotativa, reducerea cheltuielilor şi supraimpozitarea veniturilor