Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Soluţiile propuse de Sorin Grindeanu pentru reducerea deficitului bugetar, dacă PSD intră la guvernare

Cu un Parlament fragmentat și recesiunea la ușă, desemnarea premierului a devenit urgență națională. Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD a venit în platoul Observator, acolo unde a vorbit despre viitorul partidului în ceea ce privește guvernarea. 

de Redactia Observator

la 26.05.2025 , 20:41

Soluţiile propuse de Sorin Grindeanu pentru reducerea deficitului bugetar, dacă PSD intră la guvernare Soluţiile propuse de Sorin Grindeanu pentru reducerea deficitului bugetar, dacă PSD intră la guvernare - Profimedia

Președintele Nicușor Dan începe mâine negocierile cu partidele pentru formarea noului Guvern și își dorește stabilitate, o majoritate care să susțină Executivul în Parlament. PSD, partidul cu cele mai multe voturi, poate face diferența.

Ați avut și astăzi o întâlnire în interiorul partidului, după ce săptămâna trecută ați preluat funcțai de interimar. Care sunt variantele de lucru, astăzi, în legătură cu intrarea la guvernare și cu relaționarea cu celelalte partide?

Sorin Grindeanu: Am avut două întâlniri. Un birou permanent național unde am hotărât chestiuni care țin de administrarea curentă a partidului și am mai hotărât un lucru: un nou purtător de cuvânt al partidului, deputatul Florin Manole. Și am avut o întâlnire mai importantă cu grupurile reunite de deputați și senatori, în Parlamentul României, unde, timp de o oră și jumătate, mulți dintre colegii mei și-au spus punctele de vedere legate de ceea ce se întâmplă acum și de ceea ce preocupă acum – pe ce drum mergem noi, cei de la PSD! Unii dintre ei doresc să mergem într-o poziție constructivă, ajutând la actul de guvernare, dar rămânând în opoziție, alții doresc să fim parte a acestei soluții.

Articolul continuă după reclamă

Noi suntem oameni raționali, care discutăm pe argumente. În acest moment, eu și ceilalți din conducerea partidului nu știm exact ceea ce dorește noul președinte, Nicușor Dan. Vom avea, în mod sigur, întâlniri în perioada următoare, vom vedea practic în ce mod dorește să gestioneze lucrurile pe termen mediu, chiar și lung, și vom lua deciziile în cunoștință de cauză. Să nu uităm, PSD este cel mai mare partid din Parlament. Avem un nou președinte, dar asta nu înseamnă că alegerile parlamentare care au avut loc pe 1 decembrie au fost anulate și că PSD nu mai are legitimitate.

Pe acelaşi subiect

De ce nu alegeți să mergeți cu un mandat de forță? Să mergeți cu niște lucruri pe care să le cereți sau să le propuneți la aceste consultări cu partidele și să lăsați totul în mâinile noului președinte?

Sorin Grindeanu: Am spus că avem linii roșii peste care nu putem trece. E normal să vedem care e viziunea noului președinte în detaliu, să discutăm despre aceste lucruri și, după aceea, să le prezint colegilor mei și să luăm o decizie în cunoștință de cauză. Nu vreau să intrăm într-o zonă de bătaie politică electorală. Pe proiecte, pe argumente, pe programe - sper să se desfășoare în următoarele săptămâni, când se va lua decizia de o viitoare eventuală nouă coaliție, de prim-ministru, de guvern, de opoziție, de putere.

Eu apreciez deschiderea pe care noul președinte o are. Am înțeles și din campania electorală că dânsul își dorește o majoritate pro-europeană. Asta nu înseamnă că anumite lucruri, de care aminteam, și anume acele linii roșii, noi le putem trece așa foarte ușor.

Noi nu putem să fim de acord vreodată cu nefinanțarea autorităților locale. Noi și ceilalți colegi din coaliția de guvernare – că PSD nu a guvernat singur – am fost împreună cu PNL în toată această perioadă și parțial și cu UDMR. În acești ani am finanțat foarte multe proiecte locale: PNDL sau Anghel Saligny. Sunt proiecte de care autoritățile locale au nevoie.

Doi, vă spun lucruri din postura de ministru al transporturilor. Să știți că 400 de km de autostradă s-au făcut cu ajutorul unor sume importante, fie ele de la bugetul de stat, dar mai ales fonduri europene. Nu mi-aș dori ca în anii viitori să văd o reducere a investițiilor pe proiectele mari de infrastructură – e o altă linie roșie. N-aș vrea să intrăm într-o zonă prin care să reducem, prin măsuri fiscale, veniturile românilor. V-am dat trei exemple de linii roșii peste care tuturor ne-ar fi greu să trecem. 

În aceste condiții, soluțiile pentru reducerea deficitului. Cu ce veniți din acest punct de vedere?

Sorin Grindeanu: I-am rugat pe colegii mei de pe zona economică din partid și pe cei din zona financiară să pregătească un set de măsuri. Noi, cu acest set de măsuri, vom merge la Cotroceni, cu propuneri concrete și cu viziunea noastră, și i le vom prezenta președintelui. Nu reduceri de venituri pentru români – noi nu vom fi parteneri în așa ceva. Sunt lucruri câștigate de români pe care nu avem voie să le întoarcem. Și așa, cred că putem discuta, pornind de la aceste lucruri, despre măsuri.

Lumea se ferește să vorbească de impozitul progresiv. Haideți să vedem, poate fi o soluție. Am rămas printre puținele țări din UE care vorbesc de cotă unică și au cotă unică. Eu nu spun că trebuie să mergem într-o direcție sau alta, dar haideți să discutăm cu argumentele pe masă, pro sa contra. 

Trebuie să reducem din cheltuieli, dar v-aș da și un alt răspuns. Noi am lăsat în 2019 guvernarea cu deficit în octombrie sau în noiembrie, cu deficit 2,67. La finalul anului 2020, deficitul României a fost de peste 9%, fără a se face investiții. În acești ani, în România, am ajuns și la acel deficit datorită faptului că s-au făcut cele mai mari investiții din istoria României. Și dovadă stau investițiile de la Ministerul Transporturilor. Să faci deficit care a mers, nimeni nu știe unde în acei ani, e un lucru. Să ajungi într-o zonă de deficit, făcând aproape 8% din PIB mergând în investiții, e cu totul altceva. Eu sunt de acord cu ceea ce a spus președintele Nicușor Dan, că următoarele 3-4 săptămâni trebuie să stăm cu argumente, să vedem foarte clar ce avem de făcut pentru anii viitori. În funcție de ce se va hotărî și PSD va merge într-o direcție sau alta.

Aveți o propunere de premier, în cazul în care PSD ar intra la guvernare? Ați intra la guvernare având premierul?

Sorin Grindeanu: Eu am spus de marțea trecută că noi nu negociem fiindcă nu pretindem nimic. Noi vrem să mergem cu programe, cu proiecte, în funcție de ce se așteaptă și ce se acceptă din ceea ce propunem, după aceea venim cu partea politică. Nu vreau să negociem funcții de miniștri, de secretari de stat, de directori de agenții, de prim-ministru. Hai să vedem prima dată direcția în care mergem și după aceea găsim timp și pentru partea asta. Nu fugim de responsabilitate și nu vreau să se înțeleagă acest lucru. PSD, de fiecare dată când România a trecut prin momente sensibile, PSD a fost prezent. Am fost acolo și când România a intrat în NATO, tot PSD a fost prezent când s-au terminat negocierile la aderarea în UE, PSD a fost prezent și când am intrat în Schengen. Nu fugim de responsabilitate, dar vrem foarte bine să știm direcția în care mergem.

Cum interpretați acel vot antisitem care se vede prin repzenta pot sos si aur in parlament?

Sorin Grindeanu: Pentru mine au fost o surpriză procentele pe care le-au luat la alegerile parlamentare și faptul că au intrat nu unul, ci trei partide de acest tip. Trebuie să ne dea de gândit tuturor. Asta înseamnă inclusiv politici publice pe care trebuie să le alegem în anii viitori, mai apropiate de oameni. Asta nu e doar treaba PSD-ului, e treaba tuturor. E o responsabilitate comună; aș introduce și presa.

De ce a ales PSD să plece doar Marcel Ciolacu, care își dăduse demisia?

Sorin Grindeanu: Avem un statut pe care trebuie să-l aplicăm și să-l respectăm. Dacă nu ne ghidăm după statut, riscăm să fim conduși de cei care sunt cei mai vocali sau care, la momentul X, țipă cel mai tare. Nu dacă țipi cel mai tare și fără argumente înseamnă că ai dreptate. Forul de conducere a decis într-un fel printr-un vot pe care îl știți. O să avem un congres în toamnă, acolo e forul suprem unde vom alege noua conducere. Vom vota o nouă moțiune care, în mod sigur, va spune direcția pe care partidul trebuie să o ia în următorii ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți montate acasă dispozitive de securitate, cum ar fi alarme sau camere video?
Observator » Ştiri politice » Soluţiile propuse de Sorin Grindeanu pentru reducerea deficitului bugetar, dacă PSD intră la guvernare