Antena Meniu Search
x

Video Surse Observator. Planul pus la cale de Iohannis şi Cîţu: Dacian Cioloş "pică" în Parlament, iar liderul PNL ajunge iar să fie propus premier

A fost nominalizat pentru funcţia premier dar şansele să conducă un guvern sunt extrem de mici. Dacian Cioloş ar vrea să refacă alianţa cu PNL şi UDMR, dar până acum cele două formaţiuni nu par dispuse să îl susţină. Nici aliaţii de moment, alături de care USR a dărâmat guvernul Cîţu în Parlament, nu îi oferă sprijinul. AUR şi PSD au anunţat deja că nu îl vor vota. Motiv pentru care tot mai multe voci anunţă că de fapt fotoliul de la Palatul Victoria este pregătit tot pentru Florin Cîţu.

de Larisa Bernaschi

la 12.10.2021, 19:55

Vezi și

Dacian Cioloș, premier desemnat: Klaus Iohannis mi-a dat încrederea desemnându-mă ca premier.

Încredere sau lovitură sub centură atent plănuită? Părerile sunt împărţite, dar înclină mai mult către varianta a doua. După anunţul preşedintelui de aseară, ipoteza că Dacian Cioloş este doar un premier de sacrificiu s-a viralizat. 

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor: Decizia de ieri a președintelui e mai degrabă o cacealma

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Când refuzi să desemnezi un premier de la partidul care a câştigat alegerile nu mă mai surprinde nimic. 

Pe acelaşi subiect

Dacian Cioloș, premier desemnat: Până la urmă, implicarea în politică a unor oameni ca noi e o formă de sacrificiu. 

Florin Cîţu, din nou în cărţi 

Mutarea lui Klaus Iohannis ar fi una bine pusă la punct astfel încât, după ce Guvernul Cioloş pică în Parlament să îl poată numi, din nou, pe Florin Cîţu. 

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor: Sunt convins că în spatele acestei cacealmale, acestei decizii cinice se ascunde de fapt dorința ca la a doua desemnare să fie Cîțu.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: "Nu avem nicio problemă să-l susţinem".

Florin Cîţu, preşedinte PNL: O majoritate în jurul PNL este varianta pe care vom merge

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: Dacă a fost demis printr-o moţiune de cenzură nu mai poate fi numit a doua oară prim-ministru sau cel puţin nu imediat

Semnale că premierul desemnat nu are de fapt sprijinul preşedintelui sunt. Dacă la finele lui 2015, prima dată când l-a numit premier, Dacian Cioloş stătea de-a dreapta preşedintelui, acum Klaus Iohannis a făcut anunţul singur. Şeful USR a fost anunţat telefonic cu o jumătate de oră înainte de declaraţia şefului statului. Până acum, doar prim-miniştrii PSD n-au fost invitaţi la Cotroceni în ziua desemnării. 

Preşedintele ştie şi că şansele ca Dacian Cioloş să strângă o majoritate sunt foarte mici. Premierul desemnat are nevoie de 234 de voturi ca să fie învestit. Dacă ar reuşi să îngroape securea războiului cu PNL şi UDMR ar avea majoritatea de care are nevoie. Însă acum, realist, se poate baza doar pe voturile partidului pe care îl conduce, adică 80, insuficient ca să ajungă la Palatul Victoria. 

Dacian Cioloș, premier desemnat: Încercăm deci să refacem coaliția în forma ei inițială.

Florin Roman, vicrepreşedinte PNL: Mi-e greu să cred că putem construi cu cineva care ştie doar să demoleze. 

De altfel, preşedintele PNL i-a transmis lui Dacian Cioloş încă de aseară că nu e loc de negociere cu liberalii. Ba chiar, azi a spus pas discuţiilor cu premierul desemnat. Diseară liberalii se reunesc într-o şedinţă şi abia mâine au acceptat să stea de vorbă cu Dacian Cioloş. La discuţie participă şi UDMR, care rămân fideli liberalilor. 

Dacian Cioloș, premier desemnat: În funcție de rezultat, vedem cu ce mergem mai departe.

Doar că dacă nu se împacă cu PNL şi UDMR, Dacian Cioloş rămână cu spaţiu mic de manevră. 

Dacian Cioloș, premier desemnat: Excludeți o guvernare cu PSD şi AUR dar excludeţi şi negocierile pentru votul din Parlament?

Da. 

Oricum, aliaţii de conjuctură de la dărâmarea Guvernului, cei de la AUR şi de la PSD, au spus că nu îl vor vota. 

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Vrem să avem în România iar un guvern zero? Am văzut ce a putut domnul Dacian Cioloş.  

Mai bine de un an a condus Dacian Cioloş Guvernul României între noiembrie 2015 şi ianuarie 2017. A preluat guvernarea după demisia lui Victor Ponta în urma protestelor generate de incendiul de la Colectiv. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri politice » Surse Observator. Planul pus la cale de Iohannis şi Cîţu: Dacian Cioloş "pică" în Parlament, iar liderul PNL ajunge iar să fie propus premier