Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Susanna Salter - povestea primei femei din istorie devenită primar

La vârsta de doar 27 de ani, Susanna Salter devenea prima femeie primar din istorie şi prima femeie din lume care reuşeşte să ofere persoanelor de sex feminin posibilitatea de a ocupa funcţii înalte.

de Redactia Observator

la 07.06.2016 , 12:04

La vârsta de doar 27 de ani, Susanna Salter devenea prima femeie primar din istorie şi prima femeie din lume care reuşeşte să ofere persoanelor de sex feminin posibilitatea de a ocupa funcţii înalte.

De-a lungul timpului, povestea sa de viaţă a inspirat şi încurajat, a creat legături puternice între state şi continuă să fie un model de urmat.

Susanna Salter – politician, activist, primar

Articolul continuă după reclamă

Susanna Madora “Dora” Salter a fost un politician american şi activist, care, în 1887, este ales primar în Argonia, statul Kansas, devenind prima femeie americană primar la doar câteva săptămâni după ce femeile din Kansas câştigaseră dreptul de a vota. Unii bărbaţi au calificat-o pe Salter ca o “glumă”, tânăra devenind ţinta multor glume după câştigarea scrutinului.

Cine a fost Susanna Salter

Susanna Madora Kinsey s-a născut lângă comunitatea Lamira în Smith Township, County Belmont, Ohio. A fost fiica lui Oliver Kinsey şi Terissa Ann White Kinsey, urmaşii coloniştilor Quaker din Anglia. La vârsta de 12 ani, familia Kinsey s-a mutat în Kansas. Opt ani mai târziu, Dora este admisă la Colegiul Agricol de Stat (în prezent, Kansas State University ) din Manhattan, sărind peste primul an de facultate după ce a luat cursuri în liceu, dar a fost forţată să renunţe din cauza unor probleme de sănătate. În perioada studenţiei, Susanna îl întâlneşte pe Lewis Allison Salter, un avocat aspirant şi fiul fostului guvernator din Kansas, Melville J. Salter. La scurt timp, cei doi se căsătoresc şi se mută la Argonia, unde devine o activistă pentru drepturile femeilor.

În 1883, Susanna Salter naşte primul copil, Francis Argonia Salter. Lewis şi Susanna Salter au avut nouă copii, dintre care unul s-a născut în timpul mandatului său ca primar şi a murit în copilărie. După ce Argonia a fost declarat oraş în 1885, tatăl şi soţul ei au fost aleşi ca primar, respectiv funcţionar.

Susanna Salter a fost ales primar al oraşului Argonia la 4 aprilie, 1887. Cu toate că desemnarea sa a fost lipsită de evenimente, totuşi, a generat un interes mediatic fulminant. După doar un an ca primar, Susanna refuză să candideze pentru un nou mandat. Ca o compensaţie pentru serviciile sale, Dora a fost plătită cu un dolar.

În urma mandatului său, Salter şi familia ei au continuat să trăiască în Argonia până în 1893, când soţul ei a achiziţionat un teren pe Cherokee Strip în Alva, Oklahoma . Zece ani mai târziu, s- au mutat la Augusta, Oklahoma, unde soţul ei a creat ziarul “Headlight”. S-au alăturat, în cele din urmă, coloniştilor, mutându-se în oraşul Carmen, Oklahoma. În urma morţii soţului ei în 1916, Susanna s-a mutat la Norman, Oklahoma, pentru a fi mai aproape de fiul cel mic, student la Universitatea din Oklahoma.

Susanna Salter a locuit în Norman tot restul vieţii, unde s-a implicat în probleme religioase şi politice. S-a stins la două săptămâni după ce a împlinit vârsta de 101 ani şi a fost îngropată în Argonia.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri politice » Susanna Salter - povestea primei femei din istorie devenită primar