Antena Meniu Search
x

Sutele de parlamentari ne costă cel puțin 19 milioane de euro anual

Tăcerea lor chiar e de aur. Vorbim despre deputaţii României care sunt plătiţi să tacă pe bani mulţi. Unii au ieşit la tribuna Parlamentului câteva minute în patru ani de mandat, dar salariul le-a intrat în fiecare lună la fel. Peste 11 mii de lei, adică 350 de lei pe zi.

de Redactia Observator

la 29.10.2020, 23:11

Vezi și
  • Salariul de bază al unui parlamentar este de 11.000 de lei pe lună.

Cei 465 de parlamentari ai României ne costă, în fiecare an, 92 milioane de lei. Adică, aproape 19 milioane de euro. Un deputat sau senator fără alte funcţii în Parlament este plătit, în medie, cu 11.000 lei pe lună. Iar pentru aceşti bani unii au vorbit de la pupitrul Parlamentului, în patru ani de mandat, doar câteva minute.

Deputatul PSD Petre Cioabă, care îl înlocuieşte din 2019 pe Liviu Dragnea, ca deputat de Teleorman în Parlament, a luat cuvântul în plenul camerei un minut şi 38 de secunde. 

A încasat de la statul român o indemnizaţie de 74.500 lei pentru șase luni de muncă. De când este parlamentar, a vorbit... 98 de secunde. Practic, am putea trage concluzia că, pentru o secundă de activitate în plen, deputatul a primit 760 lei.

Ce-i drept, a fi parlamentar presupune să participi şi la comisii de specialitate, să iniţiezi proiecte de lege, dar şi să îţi expui părerea despre anumite legi supuse dezbaterii înainte de vot. O bună parte dintre parlamentari, mai puţin cei care sunt lideri de grup, se rezumă doar la câteva vorbe.

Printre cei mai tăcuţi deputaţi PSD se numără şi Damian Florea, Dan Ciocan sau Eliza Mădălina Peţa Ştefănescu. Deputata a vobit 15 minute, iar 11 au fost citirea unei declaraţii despre semnificaţia Zilei Internaţionale a Democraţiei. În 2017! Anul trecut a câştigat peste 130.000 lei.

Şi pe listele PNL sunt parlamentari taciturni. Cristina Trăilă, care are şanse mari să câştige încă un mandat, a vorbit din 2017 şi până acum....17 minute! Avocat la bază, deputata a încasat de la stat 137.000 lei pentru activitatea din Parlament, iar majoritatea veniturilor, 848 mii lei, le-a colectat din procese. Practic, venitul de deputat a ajutat-o să devină milionară în lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Sutele de parlamentari ne costă cel puțin 19 milioane de euro anual