Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Taxa pe stâlp", modificată de Guvernul Ciolacu - Surse

Taxa aplicabilă construcțiilor speciale, așa numita "taxă pe stâlp" va fi de 1%, nu de 1,5% şi nu se va aplica de la 1 ianuarie, au declarat surse politice pentru Observator. Industria Energiei a solicitat în ultimele ore Guvernului să reanalizeze măsura inclusă în "ordonanţa trenuleţ", adoptată azi.

de Florentina Lazăr

la 30.12.2024 , 15:34

Taxa pe stâlp, amânată de Guvernul Ciolacu - Surse. Industria a solicitat reanalizarea măsurii Taxa pe stâlp, amânată de Guvernul Ciolacu - Surse. Industria a solicitat reanalizarea măsurii - Profimedia

"Ordonanţa trenuleţ", prin care statul face economii şi introduce măsuri dure de austeritate pentru bugetari, dar şi taxe majorate pentru cei din mediul privat, este adoptată în şedinţa de Guvern care a început la ora 13:00, ultima şedinţă de Guvern din acest an.

Referitor la aşa numita "taxă pe stâlp", ea nu va fi de 1,5%, ci de 1%, iar în prezent se discută aplicarea ei, au declarat surse politice pentru Observator. Prevederea există în continuare în "OUG trenuleț", dar pentru aplicarea ei este nevoie de norme în 90 zile.  Premierul a vorbit cu toate companiile mari de investiții și sunt 90 zile pentru stabilirea normelor, adică nu se aplică de la 1 ianuarie, au declarat surse politice. Măsura se află şi în raportul Băncii Mondiale şi s-ar putea să nu se aplice în următoarele 6 luni, potrivit surselor citate.

"Bugetarii sunt direct vizaţi de noile măsuri. Salariile acestora vor fi îngheţate anul viitor, iar valoarea voucherelor de vacanţă va fi înjumătăţită. Pe de altă parte, angajaţii companiilor de stat nu vor mai primi tichetele de masă, iar direct vizate sunt companiile CFR şi Metrorex. Şi pensionarii sunt vizaţi, pensiile nu vor mai creşte cu 12 procente aşa cum au promis aleşii în campania electorală. Sunt nemulţumiri şi proteste de amploare în toată ţara. În faţa Palatului Victoria protestează, în acest moment, poliţiştii" a relatat Florentina Lazăr, reporter Observator. 

Articolul continuă după reclamă

"Taxa pe stâlp" a inflamat companiile energetice

După publicarea variantei finale a ordonanţei, taxa pe stâlp a generat nemulţumire în rândul mediului de afaceri. Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, a reacţionat spunând că populaţia va fi cea care va plăti o parte din impozitul suplimentar pentru construcţiile considerate speciale, de 1,5%, prevăzut în "ordonanţa trenuleţ", prin creşterea preţului la gaze, energie electrică, produse petroliere şi energie termică, însă vor fi puternic afectate şi investiţiile viitoare în energie.

Iar Federația Patronatelor din Energie (FPE) a atras atenția, într-o scrisoare trimisă oficialilor guvernamentali, că noua taxă pe contrucții, de 1,5%, despre care spun că a fost introdusă fără consultarea industriei, va afecta semnificativ investițiile din sector, unele dintre ele strategice pentru România, iar costurile mari care vor fi suportate de companii vor fi transferate în prețurile și tarifele care vor fi plătite în final de clienți. Industria a solicitat practic Guvernului să reanalizeze măsura.

Florentina Lazăr Like

În Guvern se iau cele mai importante decizii pentru noi, românii. Se majorează sau scad pensiile și salariile, se măresc taxele și impozitele, se fac sau se mimează reforme.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Te motivează să mergi la sală mai mult la începutul anului?
Observator » Ştiri politice » "Taxa pe stâlp", modificată de Guvernul Ciolacu - Surse