Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tensiuni în plen. Parlamentarii de la PSD şi AUR s-au întors cu spatele în timp ce un deputat UDMR susţinea autonomia Ţinutului Secuiesc

Au fost din nou tensiuni în Parlament. Aleşii din PSD şi AUR s-au ridicat şi s-au întors cu spatele în timp ce unul dintre deputaţii UDMR susţinea autonomia Ţinutului Secuiesc. Toate cele trei iniţiative legislative ale UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi autonomia culturală a comunităţii maghiare din România au fost respinse.

de Redactia Observator

la 28.12.2023 , 15:39

Deputaţii s-au reunit, astăzi, în format hibrid, pentru respingerea a trei proiecte de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, depuse la finalul sesiunii parlamentare. Spiritele s-au încins în momentul în care un deputat UDMR susţinea autonomia Ţinutului Secuiesc, iar aleşii din PSD şi AUR s-au ridicat şi s-au întors cu spatele la plen. 

Liderul AUR, George Simion, le-a transmis inclusiv un mesaj jignitor celor din UDMR, susţinând că "au venit cu carnea sub șa din Mongolia şi că, dacă nu le place în România, pot pleca înapoi în Mongolia". 

Totodată, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat joi, în plenul Camerei Deputaţilor în care se dezbate respingerea a trei propuneri legislative depuse de UDMR, privind autonomia Ţinutului Secuiesc, că va demara o consultare amplă în Parlament, astfel încât iniţiativele neconstituţionale să nu poată fi înregistrate la Camera Deputaţilor. ”Nu putem orice prostie depusă de cineva să fie dezbătută în plen”, a precizat Simonis. El a mai arătat că integritatea, suveranitatea acestei ţări nu sunt negociabile nu se discută prin legi sau pe la colţuri, iar iniţiativele revizioniste nu-şi au locul într-o instituţie atât de importantă cum este parlamentul României.

Vezi și

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Decizia conducerii Parlamentului de a convoca şedinţa de plen vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţa săptămâna trecută că a propus preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis să ia măsuri cu privire la „iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, arătând că „astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.

Şedinţa de plen de joi a început la ora 14.00, în format hibrid, potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Plenul a fost convocat pentru a respinge trei proiecte de lege depuse la finalul sesiunii.

Este vorba de o propunere legislativă privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România, o propunere legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc şi o Propunere legislativă "LEGE CADRU privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale". Cele trei proiecte sunt semnate de parlamentarii Grupului parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.

Pe ordinea de zi a şedinţei de plen s-a aflat şi vacantarea a doua locuri de deputat, Gabriel Avramescu şi Maria Gabriela Horga, care au fost aleşi recent la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţa, săptămâna trecută, că a propus preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, să ia măsuri cu privire la ”iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, arătând că ”astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”.

”Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

Preşedintele PSD a adăugat că ”astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic”. ”Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”, a completat Ciolacu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Tensiuni în plen. Parlamentarii de la PSD şi AUR s-au întors cu spatele în timp ce un deputat UDMR susţinea autonomia Ţinutului Secuiesc