Antena Meniu Search
x

Viorica Dăncilă, interviu exclusiv, la un an după demiterea prin moțiune de cenzură

A trecut un an de la decăderea Vioricăi Dăncilă, cel mai longeviv premier PSD din trio-ul ales de Liviu Dragnea. În doar două luni, fostul premier a pierdut şefia Guvernului, prezidenţialele şi conducerea PSD. Puterea s-a schimbat nu doar în România, ci şi în PSD. Părea că Viorica Dăncilă, prima femeie-premier a României, nu îşi va mai reclădi vreodată cariera politică. Însă acum se pregăteşte pentru parlamentare. Despre toate acestea a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru Observator. 

de Larisa Bernaschi

la 10.10.2020, 23:10

Vezi și
  • Timp de un an, Viorica Dăncilă a intrat într-un con de umbră
  • Fostul premier îşi pregăteşte revenirea în politică

10 octombrie 2019. Începutul sfârşitului pentru cariera politică a Vioricăi Dăncilă. Premier la acea vreme, şefă a PSD şi candidata partidului la prezidenţiale, Viorica Dăncilă este demisă din fruntea Guvernului prin moţiune de cenzură. Au pus umărul la debarcarea ei chiar membrii PSD, dar şi fostul partener de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu.

Un an mai târziu, în exclusivitate pentru Observator, Viorica Dăncilă spune că succesul moţiunii a fost un şoc.

Viorica Dăncilă, fost premier: Nu mă aşteptam să treacă moţiunea de cenzură. După calculul numeric trebuia să ducem mandatul până la sfârşit.

Opoziţia a făcut un spectacol din demiterea Vioricăi Dăncilă. Un parlamentar a fost adus cu ambulanţa la Parlament şi a votat în cârje, trădătorii din PSD au fost aplaudaţi furtunos şi dezbaterea moţiunii a degenerat rapid în atacuri la persoană.

Viorica Dăncilă, fost premier: Acum vedem rezultatul obţinut de anumite persoane care erau în cărţi să candieze la preşedinţie. Rezultatul slab arată că de fapt nu am greşit atunci când am mers să candidez.

Trecerea moţiunii a fost doar primul eşec. O lună şi jumătate mai târziu, pe 24 noiembrie, Viorica Dăncilă obţinea cel mai slab scor al unui candidat PSD la alegerile prezidenţiale.

Viorica Dăncilă, fost premier: Am dus partidul în turul doi la prezidenţiale. Şi chiar dacă acel rezultat de 34 la sută e considerat un scor slab, să nu uităm că în 2014 am avut candidat premierul în funcţie împotriva primarului de la Sibiu, era mult mai multă unitate în partid şi totuşi am pierdut alegerile.

Trei zile mai târziu de la eşecul de la prezidenţiale, pierdea şi frâiele PSD.

ReporterAţi simţit că v-aţi sacrificat dumneavoastră personal pentru partid?

Viorica Dăncilă, fost premier: Da, în momentul respectiv acest lucru l-am vrut. Chiar dacă era sacrificat un om, eu consider că am procedat foarte bine.

Timp de un an, Viorica Dăncilă a intrat într-un con de umbră.

Reporter: Cum a fost acest an pentru dumneavoastră?

Viorica Dăncilă, fost premier: Un an în care efectiv am stat lângă familie. Am analizat modul în care am acţionat în cei aproape 2 ani, un an şi zece luni în care am fost premierul României.

Reporter: Gurile rele spuneau că v-au trimis înapoi la cratiţă.

Viorica Dăncilă, fost premier: Mi se pare o abordare misogină. Dacă vedem un lider politic că are cravata strâmbă, că îi e ieşită cămaşa nimeni nu observă, nimeni nu critică. La o femeie premier sau o femeie care deţine o funcţie imediat vedem dacă are o broşă sau perle.

Critici din plin a primit Viorica Dăncilă şi pentru apropierea de Liviu Dragnea, fostul preşedinte PSD care a propulsat-o la Palatul VIctoria. Ca mai apoi să o saboteze, susţine fostul premier.

Reporter: S-a vehiculat în partid că fosta dvs consilieră Anca Alexandrescu v-a sabotat din interior. Sunt sau nu adevărate?

Viorica Dăncilă, fost premier: Da. Este trist că spun acest lucru, dar au fost. Nu vorbesc de Anca Alexandrescu, vorbesc în general. Am avut informaţia că de fapt anumite lucruri negative care se aduceau în atenţia opiniei publice erau susţinute din interiorul partidului. Şi Liviu Dragnea a susţinut o astfel de ştire.

Acum, fostul premier îşi pregăteşte revenirea în politică. Vioricăi Dăncilă i s-a promis un loc în Senatul României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Viorica Dăncilă, interviu exclusiv, la un an după demiterea prin moțiune de cenzură