Antena Meniu Search
x

Victor Ponta scapă pentru moment de problema excluderii din Baroul Bucureşti

Baroul Bucureşti a amânat, marţi, luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatură, până când Ministerul Educaţiei va soluţiona contestaţia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor şi Curtea de Apel Bucureşti va da o hotărâre în cazul solicitării fostului premier.

Baroul Bucureşti a amânat, marţi, luarea unei decizii privind excluderea lui Victor Ponta din avocatură, până când Ministerul Educaţiei va soluţiona contestaţia lui Victor Ponta privind ordinul de retragere a titlului de doctor şi Curtea de Apel Bucureşti va da o hotărâre în cazul solicitării fostului premier.

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a declarat că decizia de suspendare a soluţionării cererii de excludere din avocatură a lui Victor Ponta, luată cu unanimitate de voturi, este “soluţia înţeleaptă, pentru a nu crea o insecuritate în raporturile juridice”.

“În şedinţa de astăzi, 13 septembrie 2016, analizând sesizarea doamnei avocat Monica Macovei cu privire la cererea de excludere a domnului Victor Ponta din Baroul Bucureşti, ţinând cont de faptul că a fost depusă o dovadă că a fost formulată o plângere împotriva ordinului ministrului Educaţiei Naţionale prin care a fost retras titlul de doctor, în unanimitate, Consiliul Baroului Bucureşti a decis să suspende soluţionarea cererii de excludere până când vom şti ce anume va decide ministrul Educaţiei Naţionale, ministerul, cu privire la plângerea formulată de domnul avocat Victor Ponta. Am apreciat că este o soluţie înţeleaptă, pentru a nu crea o insecuritate în raporturile juridice, fiindcă o eventuală revocare a ordinului prin care a fost retras titlul de doctor ar avea consecinţe implicite, indirecte şi cu privire la decizia pe care noi am fi dat-o astăzi”, a spus Dragne.

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, spunea, la şedinţa precedentă a Consiliului, în 6 septembrie, că nu există o legislaţie clară care să lămurească dacă o persoană intrată în avocatură fără examen, în baza titlului de doctor, aşa cum este cazul fostului premier, este exclusă din rândul avocaţilor în situaţia în care titlul de doctor i-a fost retras.

"Nu avem o lege, un text care să spună că, dacă a fost retras titlul de doctor în drept, este de drept retras şi titlul de avocat. (...) Şi noi ne punem, evident, întrebări juridice, fără să ne intereseze persoana căreia i-a fost dat titlul de doctor, strict ca jurişti, ce se întâmplă cu ordinul în tot acest timp şi care e efectul”, arăta atunci Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei declara, în 6 septembrie, după ce a participat, timp de 45 de minute, la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti, că membrii Consiliului trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea, precizând că pe unii dintre ei nu crede că i-a convins că Ponta trebuie exclus din avocatură.

Macovei arăta că, dacă vrea să fie avocat, Ponta ar trebui să dea examen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Victor Ponta scapă pentru moment de problema excluderii din Baroul Bucureşti