Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Care este adevăratul secret al sarmalelor. De ce este de fapt dat gustul

Există un preparat nelipsit de pe masă la toate sărbătorile de iarnă. Reţeta sarmalelor, împrumutată din Orient, a fost adaptată şi îmbunătăţită de numeroase ţări. Un singur lucru nu acceptă experţii să fie schimbat: oala de lut în care se fierbe preparatul. În alte recipiete, gustul şi aroma nu se ridică la înălţimea aşteptărilor.

de Angela Bertea

la 24.12.2021 , 21:11

Corneliu Magopăț, meșter olar: O să fac un vas pentru gătit sarmale.  

Puţini ştiu că secretul sarmalelor cu o savoare unică îşi are originea în atelierul olarului.  În zilele noastre se folosesc mai ales vase de inox sau emailate pentru a le fierbe, dar cunoscătorii aleg mereu oala de lut. 

Corneliu Magopăț meșter olar: Este o cerere pe piaţă destul de ridicată şi atunci olarii din atelier pregătesc de zor  să termine comenzile la timp.

Vezi și

Nu mai puţin de trei săptămâni durează procesul tehnologic, dar aşteptarea merită. Cel mai căutat preparat al sărbătorilor de iarnă are o savoare aparte când iese rumenit din oală.

Pe acelaşi subiect

În ce constă adevăratul secret al sarmalelor 

Corneliu Magopăț, meșter olar: Sarmalele se fac într-un timp mai îndelungat şi gustul pe care îl dă lutul este inconfundabil. 

De la an la an, creşte numărul gospodinelor care renunţă la recipientele moderne ca să folosească unele tradiţionale. 

Bărbat: Dă gust mai bun, sau nu ştiu, încercăm. Acum prima dată luăm şi vedem.  

Dar oala de lut nu e totul. Reţeta reuşită depinde de ingrediente dar şi de priceperea fiecăruia de a le combina. Tradiţionalele sarmale îşi au originea în Turcia, dar fiecare zonă din România a adăugat câte ceva, în funcţie de gustul dorit. Carnea de porc în locul celei de vită sau miel a fost tot o notă autohtonă. 

Iar pentru cine se întreabă de ce sarmalele nu măsoară mai mult de 6 centimetri în Bucovina, răspunsul vine de la specialişti: Dacă-i mare, mâncaţi una şi gata. Aşa-s mai mici, luaţi mai multe! 

Cei care nu se pricep sau nu au timp pentru a se ocupa ei înşişi de tot procesul, au posibilitatea de a le primi gata preparate, gata de aşezat pe masa festivă.

În România, sarmalele se prepară atât cu frunze de viţă, cât şi cu foi de varză. Se foloseşte mai ales carne de porc, se pune orez,  afumătură şi se condimentează totul . După ce sunt fierte ore în şir la foc domol, se servesc cu pâine, sau mămăligă, şi sunt stropite cu iaurt sau smântână.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Reţete » Care este adevăratul secret al sarmalelor. De ce este de fapt dat gustul