Video Maria Rohnean, despre clipa în care şi-a văzut copiii împărţind un incubator, la Maternitatea Giuleşti: "Am făcut atâtea știri despre atâtea mame. Până când am fost eu"
"Ce vor românii de la România?" E întrebarea de la care Observator a pornit cel mai mare demers jurnalistic din ultimii 35 de ani. Am căutat răspunsuri naturale, umane şi am început cu jurnaliştii, oamenii Observator, care au mers în comunităţile în care s-au născut şi au crescut pentru a vedea ce s-a schimbat în ultimele decenii. Şi am creionat România Mea. Am continuat cu experenţele tale. De la războiul ce îţi trece uneori graniţa, la preţurile care îţi dau coşmaruri. De la spitalele în care te temi să nu mori, la şcoala care nu îţi garantează un viitor pentru copilul tău. Adică România ta. Şi pentru a construi o imagine pe cât de reală, pe atât de clară a realităţii, am apelat la prestigioasa companie internatională de cercetare de piaţă, IPSOS. Studiul IPSOS - ANTENA este cât se poate de reprezentativ la nivel naţional. 2.400 de români au răspuns la întrebări legate de viaţa lor cotidiană, sănătate, educaţie, muncă, siguranţă. România noastră.
"Am făcut atâtea știri despre atâtea mame care s-au infectat, despre atâția copii. Până când am fost eu. Când a fost vorba despre mine... Am născut la 6 luni jumate", povesteşte Maria Rohnean, realizator Observator.
Era 6 octombrie 2018. Cu 2 luni mai devreme decât trebuia, Maria Rohnean ajungea de urgenţă pe masa de operaţie, la Maternitatea Giuleşti. Omul care făcuse sute de ştiri în acest spital şi nu numai, devenea el însuşi ştirea.
"Era o asistentă, era sâmbătă seara, nu era nici dracu...nimeni, cine să fie sâmbătă seara?", îşi aduce aminte Maria Rohnean.
Doar un medic de gardă, sufocat de urgenţe. Şi de neputinţă. În timp ce el opera, dinspre secţia de neonatologie venea cea proastă veste. Nu sunt incubatoare.
- Iancu Guda, de la visul de a deveni fotbalist, la realitatea unei economii în continuă schimbare: "Muncim pentru...
- Cristi Popovici, despre viaţa de reporter de război. De ziua lui, transmitea din Tel Aviv despre drama oamenilor...
- Afaceri în Spania, inima în Braşov. Povestea Andradei, românca devenită agent imobiliar pentru Leo Messi:...
"Dacă nu-i asiguri incubatorul imediat după ce s-a născut, n-are nicio şansă", explică Dr. Raluca Tocariu medic neonatolog, Maternitatea Giuleşti
Maria ştia asta. Făcuse nenumărate ştiri despre asta. Noroc că gemenii ei, care n-au avut la naştere nici 2 kilograme împreună, au putut încăpea într-un singur incubator. Singurul disponibil.
"Aveam încredere în oameni. Am încredere în oameni cu scrâşnet din dinţi uneori pentru că mi-ar plăcea ca oamenii buni să fie antidotul la un sistem prost", spune Gabriel Diaconu.
În cazul Mariei oamenii buni au fost antitodul
Dar n-au reuşit să salveze decât copiii. Maria a plecat din spital cu o infecţie care-i putea fi fatală. La două săptămâni după ce a ajuns acasă cu gemenii ei, peste 40 de bebeluşi au luat stafilococ auriu în maternitate. Acum, in septembrie, s-a intamplat din nou.
"Sunt şase ani de când n-am mai îndrăznit să intru în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Nici nu-mi vine să cred că erau ai mei atât de mici", spune Maria Rohnean.
În 2023 numărul copiilor născuți înainte de termen în România s-a dublat. Iar incubatoare nu sunt suficiente decât în marile spitale din marile orașe. Acolo unde sunt echipamente, nu sunt medici. Din cauza asta, la Urziceni, o femeie a născut pe trotuar, în fața spitalului.
Iar la Botoşani, o tânăra gravidă s-a stins după ore de agonie, singură, la Terapie Intensivă.
Ultimele ei cuvinte au fost - "Nu am aer".
România ta şi România mea fac, împreună, România noastră. Poate nu seamănă între ele dar, cu siguranţă, fiecare are frumuseţea şi problemele ei, luptele, dar şi victoriile ei. Vrem să vedem aşadar cum arată, de fapt, România nostră, a tuturor. Iar pentru asta avem nevoie de sprijinul tău. Vrem să ştim care sunt problemele cu care te confrunţi în viaţa de zi cu zi, care sunt temerile, aşteptările, necazurile sau bucuriile tale. Te invităm să ne spui povestea ta, să ne trimiţi informaţii, poze sau imagini video folosind aplicaţia Observatornews sau pe WhatsApp la numărul 0722.699.800.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰