Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Raportul autorităţilor confirmă dezvăluirile Observator despre pacienţii morţi în clinica de Mari Arşi din Timişoara. Amenzi de 11.000 lei pentru 13 decese

Trei luni de aşteptare pentru a afla adevărul despre pacienţii morţi în clinica de Mari Arşi de la Timişoara. Un raport devastator, plin de nereguli, confirmă dezvăluirile Observator.

Alexandru Căruceriu
de Alexandru Căruceriu

la 24.06.2021 , 22:01

La Casa Austria au fost infecţii neraportate, date incomplete în privinţa dezinfecţiilor, medicamente expirate în sala de operaţie. Pentru toate acestea, s-au dat, în mod cinic, doar 3 amenzi. Un medic şi doi asistenţi au plătit 11.000 de lei pentru 13 vieţi şi erorile unui întreg sistem.

4 zile şi o listă nesfârşită de nereguli. Asta au găsit inspectorii in Spitalul de Mari Arşi. Am reuşit să aflăm frânturi din raport după două luni de la control, într-un răspuns oficial trimis de Ministerul Sănătăţii. Un email, fără antet, trimis reporterului Observator. Concluzia raportului: pentru treisprezece vieţi s-au dat trei amenzi de aproape 11.000 de lei.

Cu cinism, managerul Spitalului Judeţean Timişoara ne spunea în luna martie că totul e perfect. Infecţiile nu sunt o problemă, deşi în trei luni au fost 13 decese într-o secţie cu şase paturi.

Vezi și

"Se raportează de mai multe ori şi se raportează zilnic la DSP. Toate procedurile s-au respectat şi se respectă", declara pe 24 martie, Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Pe acelaşi subiect

"Se sancţionează un medic, o asistentă. Nu cred că asta e soluţia. E în regulă că se implementează măsuri şi pe viitor se pot evita astfel de nenorociri, chiar dacă pentru cazurile noastre e tardiv", a declarat Mihaela Gintaru, ruda unei victime.

Pentru rudele pacienţilor morţi, fiecare rând sec din raport înseamnă condamnare pentru cel drag. Şi o şansă răpită. Controlul scoate la iveală că în sălile de operaţie ale clinicii existau medicamente expirate şi deşeuri periculoase, vechi de trei săptămâni. Mai mult, secţia nu avea un program propriu de control si prevenție a infecțiilor. Nu asta ne declara managerul în urmă cu trei luni.

"Am deplină încredere în departamentul nostru de prevenţie a infecţiilor, a epidemiologilor de acolo, pentru că sunt niste doctori extrem de buni", spunea Raul Pătraşcu pe 24 martie.

"Folosim tehnici de îngrijire a bolnavului ars în care suntem unici în ţară", a declarat Gheorghe Nodiţi, şef secţie Chirurgie Plastică.

La momentul inaugurarii, acum un an si jumatate, "Casa Austria" era prezentat drept un mare succes în tratarea Marilor Arşi.

"În sfârșit, avem un centru pentru Mari Arși. Ministerul Sănătății, autoritățile locale și spitalul au realizat această minune", declara Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, în octombrie 2019.

Pentru 13 oameni, minunea a fost un blestem. Conform documentelor obţinute de Observator, cel puţin 8 dintre ei au plecat pe lumea cealaltă infectaţi în spital cu bacterii ucigaşe. Multe nereguli, puţine amenzi. Ţap ispăşitor, de data asta, medicul epidemiolog, asistentul şef şi asistentul care se ocupă de sterilizare. Sancţiunile însumează 10.800 de lei.

De ce mai funcţionează o clinică cu atat de multe probleme? E o întrebare cu mai multe răspunsuri.

"Din păcate, închizând o clinică nu rezolvăm problema de infrastructură", spune Ioana Mihăilă, actualul ministru al Sănătăţii.

"Dacă noi considerăm, ca societate, că legislaţia în vigoare, pentru astfel de situaţii, este prea blândă, eu voi susţine în Parlamentul României, forul legislativ, să modificăm această legislaţie. Dar în acest moment, cei care sunt responsabili să răspundă conform legislaţiei în vigoare", a declarat Florin Cîţu, premierul României.

"Nu există pericolul ca secţia să fie închisă. Pentru că ea este sterilă acum, este curată. Funcţionează, primim arsurile în continuare. Este cea mai tare unitate funcţională de arşi din ţară", a declarat Gheorghe Nodiţi, şef secţie Chirurgie Plastică. Indiferent cine ocupă scaunul de ministru al Sănătăţii, infecţiile nosocomiale sunt tratate ca o problemă de sistem. Fără leac.

"Rapoartele Inspecţiei Sanitare de Stat şi ale tuturor organelor de control la nivelul Ministerului Sănătăţii sunt puse la dispoziţia organelor de anchetă, ele trebuie să dea verdictul. Cred că aş vrea să luăm şi alte întrebări...", mai spune Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Sanatate » Raportul autorităţilor confirmă dezvăluirile Observator despre pacienţii morţi în clinica de Mari Arşi din Timişoara. Amenzi de 11.000 lei pentru 13 decese