Antena Meniu Search
x

3562 de cazuri de coronavirus în ultima săptămână. "Avem focare date de asimptomatici", spun medicii

Ne îndreptăm spre 1000 de infectări pe zi! Este avertismentul medicilor care au analizat evoluţia cazurilor la sfârşitul celei mai sumbre săptămâni din pandemie. Bilanţul ultimelor 7 zile a trecut de 3500 de testaţi pozitiv, mai mult decât în orice altă săptămână din starea de urgenţă. În ultimele 24 de ore, 456 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 12.07.2020, 23:48

Vezi și
  • 243 de ronâni infectaţi sunt la terapie intensivă.
  • Bucureşti, Argeş, Dâmboviţa şi Braşov au cele mai multe noi cazuri.

Suntem în săptămâna recordului absolut: 3.562 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Nici chiar în starea de urgenţă nu am avut o perioadă mai sumbră, deşi cifrele erau şi atunci mari. Apoi, bilanţul a început să scadă o vreme până am ajuns, în starea de alertă, la aproximativ 1.200 de cazuri în 7 zile. Din iunie însă, infectările au început să crească abrupt.

 Adrian Marinescu, medic infecţionist Institutul Matei Balş: Dacă vorbim în fiecare săptămână de o creştere de câteva sute de cazuri - mă refer raportat la fiecare zi - este mult. Putem ajunge la 1.000 de noi cazuri pe zi? Cu siguranţă că putem să ajungem!

E drept că se fac şi mai multe teste acum decât în starea de urgenţă. La sfârşitul lui martie se analizau în jur de 1.500 de probe pe zi. Am avut 263 cazuri noi, deci  rata infectării a fost de 18 la sută. Apoi, procentul a tot scăzut. Pe 25 iunie s-au lucrat 12.500 de teste şi au fost pozitive 3,6%. Azi din 8.633 de teste, am avut 456 de noi cazuri. Aşadar, rata infectării a urcat din nou la 5,2%.

Doina Azoicăi, președinte Societatea Română de Epidemiologie: Lumea a devenit irascibilă și lipsită de complianța aceasta la măsurile care trebuie să le aplicăm. O creștere exponențiala pune în mare dificultate sistemul de sănătate.

Bucureşti, Argeş, Dâmboviţa şi Braşov sunt judeţele cu cele mai multe noi cazuri în ultima săptămână. În schimb, Satu Mare a raportat doar 82 de cazuri de COVID-19 de la începutul epidemiei de coronavirus. Cele mai puține din România.

Radu Bud, prefectul judeţului Satu Mare: Am reuşit să punem pe picioare un laborator care ne-a dat după aceea soluţii şi rezultate la teste în timp scurt. Ancheta epidemiologică se realizează în primul minut după ce se dă rezultatul.

Dar regulile de distanţare sunt forţate cu orice ocazie. Duminică, la un ştrand din judeţ, s-au înghesuit zeci de oameni. 50 de persoane a găsit poliţia în bazin şi alte 50 de persoane erau la terasă. Administratorii piscinei au fost atenţionaţi prompt să limiteze accesul la bazin.

Vâlcea şi Sălaj sunt celelalte judeţe în care avem mai puţin de 150 de cazuri. Ca să ţină sub control răspândirea virusului, în Sălaj se monitorizează evenimentele de pe Facebook.

Virgil Țurcaș, prefectul judeţului Sălaj: Culegem informații cu promptitudine asupra unor evenimente cu risc și noi aplicăm măsurile de prevenție împreună cu instituțiile implicate în acest lucru.

Pericolul e însă la tot pasul. În utimele 24 de ore, 126 de bolnavi testaţi pozitiv au cerut să fie externaţi.

Adriana Pistol, şefa CNSCBT: Avem focare date de asimptomatici, putem dovedi lucrul ăsta. Sunt persoane care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici. Ei au făcut formă clinică evidentă dar ceilalţi nu... Asta este cum luptă fiecare organism.

Cei mai vulnerabili sunt pacienţii care au alte afecţiuni. 243 de români diagnosticaţi cu COVID-19 sunt acum la terapie intensivă. Iar 13 au murit în ultimele 24 de ore.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » 3562 de cazuri de coronavirus în ultima săptămână. "Avem focare date de asimptomatici", spun medicii