Antena Meniu Search
x

Boală infecțioasă cauzată de un virus abia descoperit în Japonia. Agentul patogen, denumit Yezo, se transmite prin mușcăturile de căpușă și are ”legături” cu un virus din România

Un virus necunoscut până acum, capabil să infecteze oamenii a fost descoperit de oamenii de știință din Japonia. Noul virus infecțios, denumit virusul Yezo și transmis prin mușcăturile de căpușe, provoacă o boală caracterizată prin febră și o reducere a trombocitelor și a leucocitelor din sânge. 

de Redactia Observator

la 05.10.2021, 21:40

Virus la microscop
Virus la microscop - Profimedia Images

Descoperirea a fost făcută de cercetători de la Universitatea Hokkaido, iar rezultatele au fost publicate în revista Nature Communications.

Keita Matsuno, virusolog la Hokkaido University's International Institute for Zoonosis Control: „Cel puțin șapte persoane au fost infectate cu acest nou virus în Japonia din 2014, dar, până acum, nu au fost confirmate decese”.

Virusul Yezo a fost descoperit după ce un bărbat de 41 de ani a fost internat la spital în 2019 cu febră și dureri de picioare, după ce a fost mușcat de o insectă, cel mai probabil de o căpușă, în timp ce se plimba într-o pădure locală din Hokkaido, scrie sciencedaily.com.

Agentul patogen, denumit Yezo, are ”legături” cu un virus din România

Pe acelaşi subiect

El a fost tratat și externat după două săptămâni, dar testele au arătat că nu a fost infectat cu niciun virus cunoscut purtat de căpușe în regiune. 

Un al doilea pacient a apărut cu simptome similare după o mușcătură de căpușă în anul următor.

Analiza genetică a virușilor izolați din probele de sânge ale celor doi pacienți a găsit un nou tip de ortonairovirus, o clasă de nairovirus care include agenți patogeni precum virusul febrei hemoragice Crimeea-Congo. Oamenii de știință l-au numit virusul Yezo, după un nume istoric japonez pentru Hokkaido. Agentul patogen ar fi legat de virusurile Sulina din România și Tamdy din Uzbekistan.

Febra și scăderea trombocitelor și a leucocitelor din sânge, simptome ale infecției cu virusul Yezo

Oamenii de știință au verificat apoi probele de sânge recoltate de la pacienții din spital care au prezentat simptome similare după mușcăturile de căpușe din 2014. Au găsit probe suplimentare pozitive la cinci pacienți. Acești pacienți, inclusiv primii doi, au avut febră și un nivel redus de trombocite și leucocite și prezentau indicatori ai unei funcții hepatice deficitare.

Pentru a determina sursa probabilă a virusului, echipa de cercetare a examinat probele colectate de la animale sălbatice din zonă între 2010 și 2020. Au găsit anticorpi pentru virus în căprioarele shika și ratonii Hokkaido. De asemenea, au descoperit virusul ARN la trei specii majore de căpușe din Hokkaido. 

Keita Matsuno, virusolog la Hokkaido University's International Institute for Zoonosis Control: „Virusul Yezo pare să-și fi stabilit distribuția în Hokkaido și este foarte probabil ca virusul să provoace boala atunci când este transmis oamenilor de la animale prin căpușe”.

Pacienții care se plâng de simptome, să fie testați pentru virusul Yezo 

După cum demonstrează atât de dramatic pandemia de Covid-19, animalele poartă mulți viruși necunoscuți, iar unii dintre aceștia pot continua să infecteze oamenii. 

Keita Matsuno, virusolog la Hokkaido University's International Institute for Zoonosis Control:„Toate cazurile de infecție cu virusul Yezo despre care știm până acum nu s-au transformat în decese, dar este foarte probabil ca boala să se găsească dincolo de Hokkaido, așa că trebuie să investigăm urgent răspândirea acesteia”.

Echipa de cercetare intenționează acum să urmărească posibila distribuție la nivel național a noului virus la animale sălbatice și pacienți. Și spun că mai multe spitale ar trebui să testeze virusul la pacienții care se plâng de simptome.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiinta » Boală infecțioasă cauzată de un virus abia descoperit în Japonia. Agentul patogen, denumit Yezo, se transmite prin mușcăturile de căpușă și are ”legături” cu un virus din România