Antena Meniu Search
x

Accesul la stomatolog, o mare problemă în timp de pandemie

Numai probleme cu dinţii să nu ai în pandemie. O spun pacienţii care cu greu mai găsesc un cabinet deschis în Capitală. Opt clinici private în tot oraşul şi trei spitale de stat. Preţurile sunt însă pe măsură, dincolo de tratamentul dentar, aproape o mie de lei costă dezinfecţia.

de Redactia Observator

la 26.04.2020, 02:16

Vezi și
  • Puține clinici au aviz pentru a trata în pandemie.
  • Sunt tratate doar urgențele medicale.

Intraţi degeaba pe internet. Între stat şi privat, oricum nu prea ai de unde alege în perioada stării de urgenţă dacă ai probleme dentare. Mii de cabinete stomatologice din ţară au lacătul pe uşă de mai bine de o lună. În Bucureşti de exemplu, doar opt clinici private şi-au luat aviz pentru a rămâne deschise în pandemie.

NELA MUŞAT MONTE, medic stomatolog: Pentru a efectua tratamente de urgente ceea ce considera la ora actuala Colegiul Medicilor, ce sconsidera ei urgente in stomatologie, practic, sunt cele mai grave situatii ceea ce este exclus sa se poata efectua intr-un tratament stomatologic

Mai mult, o durere acută nu reprezintă urgenţă medicală, aşa că, nu pot fi tratate în cabinete private.

NELA MUŞAT MONTE, medic stomatolog: Este foarte greu sa ii explici pacientului ca nu doar faptul ca il doare pe el este o urgenta.

Şi nu neapărat numărul limitat al afecţiunilor încadrate de colegiul medicilor ca fiind urgenţe justifică lacătul de pe uşile cabinetelor stomatologice. Clinicile sunt închise şi pentru că au fost fixate condiţii greu de îndeplinit şi foarte costisitoare pentru siguranţă sanitară. Multe cabinete nici nu-şi permit asemenea investiţii.

Adică o investiţie de aproape 20.000 de euro, bani greu de recuperat pentru că pacienţii pot fi primiţi din 3 în 3 ore. Atât durează dezinfectarea după fiecare intervenţie.

Preţul dezinfecţiei se regăseşte în bonul pacientului şi aşa se ajunge la sume fabulos de mari. Costul pentru o singura intervenţie pleacă de la 400 de ron pentru protocolul de decontaminare. Asta dacă eşti client mai vechi al cabinetului. Dacă eşti nou venit, costul este de 550 de lei pentru decontaminare. Peste aceste preţuri se adaugă costul tratamentului stomatologic, care se poate tripla, în funcţie de complexitatea intervenţiei

NELA MUŞAT MONTE, medic stomatolog: Am pacienti care au rămas la jumătate de drum, cu lucrări, persoane în vârstă şi e vb de proteze. Oameni care de o lună şi nu pot să mănânce decât piureuri, pentru că nu au cu ce mesteca.

Nici clinicile de stat nu sunt o soluţie la îndemână. Urgenţele se tratează doar în trei unităţi medicale, din Bucureşti: Facultatea de Stomatologie, Spitalul de Stomatologie si Spitalul Militar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Accesul la stomatolog, o mare problemă în timp de pandemie