Află cum funcționează infecțiile
Nu trebuie să te sperii, dar dacă nu știai deja, află că microbii se află pe întreaga suprafață a corpului. Pe piele, în intestine, în țesuturi, în mucoasă. Ei bine, corpul conține de zece ori mai multe organisme bacteriene, decât cele de origine umană. Nu toate sunt dăunătoare însă. Iată de ce.

Nu trebuie să te sperii, dar dacă nu știai deja, află că microbii se află pe întreaga suprafață a corpului. Pe piele, în intestine, în țesuturi, în mucoasă. Ei bine, corpul conține de zece ori mai multe organisme bacteriene, decât cele de origine umană. Nu toate sunt dăunătoare însă. Iată de ce.
Află care sunt diferențele dintre virusuri și bacterii
Multe dintre infecțiile umane sunt cauzate fie de bacterii, fie de de virusuri. Bacteriile sunt printre cele mai rezistente forme de viață de pe pământ și se găsesc atât în gheața de la Polul Nord, cât și în deșert.
Doar în intestine sunt peste o mie de specii diferite de bacterii, care se numesc probiotice și sunt considerate benefice organismului. Ele formează flora intestinală, extrem de importantă atât pentru digestie, cât și pentru sistemul imunitar. Există însă și bacterii care pot deveni dăunătoare (patogene). Atunci când sunt scăpate de sub control, pot provoca anumite infecții, precum panaritiu. Tratamentul presupune de cele mai multe ori folosirea antibioticelor, bineînțeles, la recomandarea doctorului.
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Virusurile sunt organisme și mai mici decât bacteriile și se pot reproduce doar în celulele vii ale gazdei. Când se activează, încep să se multiplice și devin tot mai dificil de eliminat. De aceea, cele mai grave boli descoperite de medicină sunt de origine virală.
Cum ajung bacteriile și virusurile în corp
Pentru a provoca boli, virusurile și bacteriile patogene trebuie să intre în corp prin următoarele căi:
-
Tăieturi;
-
Mâncare sau lichide contaminate;
-
Contact cu o persoană infestată;
-
Indirect, prin atingerea suprafețelor contaminate;
-
Nerespectarea regulilor de igienă;
-
Mușcăturile animalelor sau insectelor.
Cum tratezi infecțiile
Dacă infecțiile bacteriene se tratează, în general, cu antibiotice, virusurile sunt imune la astfel de medicamente. Asta pentru că sunt prea multe și greu de identificat. De aceea, în cazul virozelor, medicii recomandă tratamente pe bază de medicamente antivirale.
Acestea ar fi principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre infecții, fie ele de origine bacteriană sau de origine virală. Dacă îți vei lua măsurile necesare și vei merge în mod regulat la doctor, vei putea lupta mai bine cu acești dușmani invizibili.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰