Video Alertă sanitară: după doi ani de pandemie, o boală provoacă probleme majore în rândul copiilor. România, sub nivelul de imunizare recomandat
Este alertă sanitară la nivel mondial. Tot mai multe ţări se confruntă cu o avalanşă de cazuri de pojar. Este, de fapt, consecinţa a doi ani de pandemie în care părinţii nu şi-au vaccinat copiii. Unii s-au temut să-i ducă în cabinetele medicilor de familie, alţii au rămas de fel reticenţi în privinţa vaccinurilor. Cert este că România are un nivel de imunizare sub cel recomandat.
Pe lângă virozele de sezon, spitalele se aglomerează cu tot mai multe cazuri de rujeolă. Copiii ajung la camera de gardă cu simptome asemănătoare răcelii.
"Congestie nazală, tuse, febră. Ulterior apare si o eruptie care in prima faza apare la nivelul fetei, apoi pe maini, apoi o eruptie generalizata. Părinţii ar trebui să se alerteze când avem o febră peste 39, când erupţia devine generaliză şi copilul nu se mai alimentează, nu mai vrea mâncare, nu mai vrea apă", a spus medicul de boli infecţioase Gabriel Nistor.
Un consult medical se impune mai ales dacă cel mic nu are vaccinul ROR, care face parte din schema obligatorie de imunizare.
"Cele mai multe dintre cazuri sunt într-adevăr forme uşoare sau forme care presupun un echilibru, dar să ştiţi că există complicaţii - şi aici vorbim despre vaccinare, mai ales în cazul copiilor care au şi boli asociate, există riscul să dezvolte complicaţii pulomnare", a declarat specialistul în boli infecţioase, Adrian Marinescu.
- Boala care revine în forţă în rândul copiilor: începe ca o simplă răceală şi se transmite extrem de rapid....
- Ţara care se confruntă cu o epidemie de rujeolă. Mii de cazuri confirmate, sute de decese
- Ţara în care rujeola face ravagii: Aproape 160 de copii morţi şi mii de cazuri raportate. Decesele s-au dublat...
Pojarul este una dintre "bolile copilăriei" şi este provocat de virusul care face parte din aceeaşi familie cu cel care produce, de exemplu, bronşiolitele.
Medicii recomandă prevenţia prin vaccinare
Cei mici pot lua rapid virusul, se ia prin strănut ori tuse. Nu exista tratament, tocmai de aceea este importantă pervenţia. Se face prin vaccinare. Pentru a opri răspandirea, este nevoie de o rată de imunizare de 95%. În ţara noastră, însă, este între 80 şi 85%.
Această scădere cu numai 5-10 procente faţă de acoperirea optimă a permis ca în România să evolueze două epidemii de rujeolă e vorba de anii 2011-2013 şi anii 2016 până în 2020.
La ultima epidemie au murit 61 de copii şi adulţi nevaccinaţi. Cu toate acestea, mulţi dintre părinţi consideră boala inofensivă şi nici măcar nu trec pragul cabinetelor medicilor de familie pentru vaccinare. Iar pandemia a înrăutăţit situaţia. În 2020, aproape 350 de mii de copii au primit serul împotriva rujeolei. Numărul a scăzut, anul trecut, cu aproape 100 de mii. Dincolo de reticenţă ne confruntăm şi cu o lipsă a serului.
Vaccinul împotriva rujeolei se face gratuit, în cabinetele medicilor de familie. Potrivit datelor oficiale, în acest moment în România sunt peste 60 de mii de doze de vaccin disponibile. Ministerul Sănătăţii are în plan să suplimenteze stocul până în luna decembrie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰