Alexadru Rafila, despre noua tulpină de coronavirus: "Circulă în toate judeţele României"
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, este convins că noua tulpină de coronavirus, care are contagiozitate crescută, circulă în toate judeţele ţării.

Potrivit lui Rafila, nu există informaţii că noua tulpină ar fi predominantă.
"E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică. În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată.
E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte (...) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă", a afirmat Alexandru Rafila la Antena3.
Rafila, despre tulpina românească de coronavirus: Prima dată a fost descoperită în Scoţia
- Medicii îi cer lui Alexandru Rafila să aplice legea privind plata corectă a orelor de gardă, neactualizată din...
- Gripa şi virozele fac ravagii în "cel mai intens sezon". Răspunsul lui Rafila, întrebat dacă închide şcolile
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
În ceea ce priveşte aşa-numita tulpină românească de coronavirus, despre care s-a vorbit în spaţiul public în ultimele zile, medicul precizează că este vorba, mai degrabă, de o mutaţie, care a mai fost descoperită şi în alte 34 de ţări.
"Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România. Prima dată a fost descoperită în Scoţia. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de ţări”, a mai spus Alexandru Rafila.
Virusul SARS-CoV-2 a suferit mii de mutaţii
Adrian Marinescu, medic infecţionist: Practic, îşi schimbă cămaşa şi e modul în care el se adaptează. Este o competiţie pentru cine reuşeşte să reziste până la urmă. La un moment dat, ne putem aştepta să interfere şi cu variantele de vaccin. Trebuie să luăm în calcul un update pentru vaccin.
Medicii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰