Antena Meniu Search
x
LIVE

Alexandru Rafila, după creșterea numărului de îmbolnăviri cu noua tulpină Covid. Ce spune ministrul despre reintroducerea restricțiilor

Ministrul Sănătății reacționează după ce tot mai mulți români ajung la camerele de gardă, fiind diagnosticați cu Covid. Alexandru Rafila spune, însă, că "am intrat pe trendul descrescător" și că nu se pune problema reintroducerii restricțiilor din pandemie.

De Redactia Observator la 03.10.2023, 14:34
Alexandru Rafila, după creșterea numărului de îmbolnăviri cu noua tulpină Covid. Ce spune ministrul despre reintroducerea restricțiilor - Hepta

"Cred că acum am ajuns în faza în care numărul de cazuri a început să scadă. (...) Numărul de cazuri înregistrate săptămnâna trecută față de situația de acum două săptămâni este mai mic cu 12%. În săptămâna 18-24 septembrie am avut 14.800 de cazuri, în această săptămnână care tocmai s-a încheiat am avut 13.100. (...) E clar că am intrat pe trendul descrescător", a declarat Alexandru Rafila.

El afirmă, totuși, că încă se înregistrează "destul de multe cazuri comparativ cu acum câteva luni".

"Nu sunt probleme din punct de vedere al asigurării asistenței medicale", spune Rafila, care precizează, de asemenea, că autoritățiule nu vor reintroduce restricțiile din perioada pandemiei.

"Este o speculație. Nu am discutat niciodată despre restricții. Indicația de utilizare a măștii a fost pentru persoanele care au viroze respiratorii, nu neapărat Covid - când se deplasează în comunitate e un semn de bun simț să protejezi pe ceilalți, să nu le dai viroza pe care o ai tu. Era pur și simplu o recomandare. Toate aceste speculații legate de restricții mi se par nu numai exagerate, dar și periculoase, pentru că nu fac altceva decât să creeze tensiune în societate. Lumea nu trebuie să fie panicată legat de restricții", a mai spus Rafila la Antena 3 CNN.

Pe acelaşi subiect

România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume la cazurile de infectare, în noul val de Covid

Costel Atanasiu, un virusolog român stabilit în SUA, trage un semnal de alarmă și anunță că România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare din noul val COVID.

"A început un nou val de covid. România este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri. Probabil că vârful valului va fi undeva prin noiembrie. Varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria "omicron". Probabilitatea de a face o formă gravă este redusă având în vedere că majoritatea populației este trecută prin boală sau este vaccinată. Cei mai protejați sunt cei care au o imunitate mixtă, adică sunt vaccinați și au trecut și prin boală", a anunțat Costel Atanasiu pe Facebook.

Virusologul recomandă vaccinarea și purtarea măștilor de protecție în spațiile închise. „Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinați, în special persoanele în vârstă și cei care sunt imunocompromiși din diferite motive, inclusiv persoanele care au cancer și fac în acest moment chemoterapie. În mod normal, aceste persoane ar trebui să-și facă câte o doză de vaccin la fiecare 6 luni, dacă nu și mai des. Asta pentru că sistemul lor imunitar produce foarte puțini anticorpi și celule T. Merită să faceți încă o doză de vaccin? Da, cu excepția celor care au avut reacții adverse puternice la celelalte doze, o interdicție pe care, din păcate, n-o văd aplicată în România. În ciuda a ceea ce spun unii medici "faimoși" la televizor, recomand purtarea măștii în spațiile închise. Majoritatea articolelelor științifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măștii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilității de îmbolnăvire și transmitere a virusului. Faptul că ceva nu este eficient 100% nu înseamnă că nu trebuie folosit”, a precizat Costel Atanasiu.

13.165 de noi cazuri de Covid au fost înregistrate în România, în perioada 25 septembrie - 1 octombrie, mai puține decât în săptămâna anterioară, când au fost 14.861 cazuri noi.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Alexandru Rafila, după creșterea numărului de îmbolnăviri cu noua tulpină Covid. Ce spune ministrul despre reintroducerea restricțiilor