Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alexandru Rafila: Sistemul de sănătate dă semne de blocare în unele județe. E posibil să fie nevoie de transferul pacienților

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că în unele judeţe sistemul de sănătate dă semne de blocare, cel mai mare grad de ocupare a paturilor destinate COVID fiind în judeţul Cluj, respectiv 68%. Dacă se va ajunge la 75%, săptămâna viitoare unităţile de învăţământ ar putea trece în online. Totodată, ministrul a subliniat că este posibil ca de săptămâna viitoare să fie reluat transferul de pacienți între judeţe.

de Redactia Observator

la 27.01.2022 , 16:11

Alexandru Rafila: Judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. Dacă ajunge la 75% se vor închide școlile Alexandru Rafila: Judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. Dacă ajunge la 75% se vor închide școlile - Profimedia Images

”Capacitatea de testare a crescut, încă nu a crescut datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie, medicii de familie, de exemplu, ieri au testat doar 7% din probele efectuate, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo 7.000 - 8.000. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, Alexandru Rafila.  

Ministrul a precizat că tendinţa de creştere a cazurilor va continua.  

”Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, până la 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei (...) Sistemul de sănătate, în anumite judeţe, dă semne, nu de epuizare, ci semne de blocare, dacă vreţi. Judeţul Cluj  are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. 68% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii  de învăţământ în unul dintre judeţele ţării”, a completat ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Articolul continuă după reclamă

Situația paturilor ATI ocupate în ţară cu bolnavi de COVID-19 

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila a precizat că mai puţin de 40% dintre paturile ATI sunt ocupate, dar situaţia se aglomerează în unele judeţe.  

”La ATI, ne găsim sub 40% rată de ocupare a paturilor, dar, sunt, de asemenea, judeţe care prin caracteristicile locale au mai puţine paturi ATI şi acolo este posibil ca de săptămâna viitoare  să începem transferuri între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat”, a mai afirmat ministrul.

Autoritățile se așteaptă la o nouă creştere spectaculoasă a cazurilor de COVID-19

Rafila a mai spus că trendul ascendent al infecţiilor cu SARS-CoV-2 continuă, menţionând că săptămâna viitoare va urma o nouă creştere spectaculoasă a numărului de cazuri

"Trendul ascendent al acesteia infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere, aşteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când, în mod evident, testarea a fost mai limitată. Şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15 - 18.000 de cazuri, estimăm noi, pentru weekend, dar săptămâna viitoare va exista o nouă creştere spectaculoasă, să zicem, şi cifrele cu patru în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă", a afirmat Rafila.

El a apreciat că este importantă şi viteza de creştere a numărului de cazuri COVID.

"Când o să am informaţii legate de continuarea reducerii vitezei de creştere... Adică, creşterea continuă. Ne interesează şi viteza de creştere. Am avut opt zile sau nouă zile de scădere a creşterii, iar acum este oarecum stabilizată. Acea rată de reproducere e în jur de 1,25 de câteva zile, dar în momentul când o să am informaţii suplimentare, o să le aduc la cunoştinţă", a spus Rafila

Școlile au fost decuplate de la rata de vaccinare

Ministrul Educaţiei şi Ministrul Sănătăţii au decis că şcolile se vor închide doar dacă gradul de ocupare a paturilor destinate bolnavilor COVID depăşeşte 75%. Dacă până acum rata de vaccinare era criteriul principal, de la jumătatea lunii ianuarie acest lucru nu mai contează. 

Noul ordin arată că o şcoală va trece în online doar în momentul în care 75% dintre paturile destinate pacienţilor bolnavi de COVID-19 din judeţul respectiv vor fi ocupate. Altfel, şcoala rămâne deschisă.

Când se închid școlile după apariția cazurilor COVID

La apariția a trei cazuri de COVID-19, într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe, cursurile se vor desfășura online pentru următoarele 10 zile, începând cu ziua următoare celei în care a fost confirmat al treile caz. La data suspendării cursurilor în 50% dintre clasele sau grupele unei unități de învățământ, aceasta va suspenda prezența fizică la nivelul întregii unități, pentru 10 zile.

Măsură suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezența fizică pentru clasa în care au fost confirmate cazurile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezența fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasa.

Preșcolarii sau elevii care au interacționat în mod frecvent cu un caz confirmat vor fi carantinati, astfel:

- 10 zile cei nevaccinați sau care n-au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, respectiv

- 5 zile cei vaccinați sau care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

Aceștia vor continua cursurile în sistem online.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunță conducerea unității de învățământ /instituției conexe care va infonna DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice DSP/DSPMB va stabili care sunt contactii direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Sănătate » Alexandru Rafila: Sistemul de sănătate dă semne de blocare în unele județe. E posibil să fie nevoie de transferul pacienților