Antena Meniu Search
x

Rafila, după recordul de infectări: "Cu 5.000 de cazuri noi zilnice timp de trei zile, să ne așteptăm la creșteri accentuate în ATI"

Medicul Alexandru Rafila spune că, dacă în următoarele trei zile se vor înregistra zilnic în jur de 5.000 de cazuri noi de coronavirus, trebuie să ne așteptăm, săptămâna viitoare, la o creștere accentuată de cazuri în terapiile intensive.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 21.10.2020, 16:34

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, reacție după ce România s-a apropiat de pragul de 5.000 de infectări zilnice - Observator
  • Grupul de Comunicare Strategică a anunțat astăzi 4.848 cazuri Covid-19 în ultimele 24 de ore.
  • Rafila: Un platou de 5.000 de cazuri pe zi este foarte mult pentru sistemul de sănătate.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a declarat, după ce autoritățile au raportat bilanțul zilnic, că măsurile de reevaluare a capacităților de acordare a asistenței medicale trebuie rapid implementate.

În ce privește recordul de teste în 24 de ore efectuate în România, 37.000, Rafila a spus că demonstrează că sunt tot mai multe persoane care trebuie să fie testate, întrucât circulația virusului în comunitate este tot mai mare.

„Dacă în următoarele trei zile vom avea tot așa, în jur de 5.000 de cazuri pe zi, să ne așteptăm ca în cursul săptămânii viitoare să asistăm la o creștere destul de accentuată de cazuri în terapiile intensive, ceea ce duce la apropierea de limita la care sistemul de sănătate este adaptat în acest moment.

Mă refer la cele puțin peste 1.000 de paturi disponibile și cred că măsurile de reevaluare a capacităților de acordare a asistenței medicale trebuie rapid implementate”, a declarat Rafila la Digi24.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Întrebat dacă există vreo diferență între județe atunci când se testează, Rafila a răspuns că nu contează numai numărul de teste, ci și calitatea acestora: 

„Noi am propus din partea comisiei științifice a Ministerului Sănătății să stabilim în țară trei patru centre de training și de control extern de calitate, adică să vedem dacă toate laboratoarele lucrează eficient. Sperăm să se implementeze acest sistem cât mai repede. Ar permite și creșterea capacității de laborator”.

În opinia profesorului, primul deziderat trebuie să fie oprirea creșterii de cazuri.

„După ce se obține această stabilizare, sigur că trebuie să existe o așteptare legată de scăderea numărului. Un platou de 5.000 de cazuri pe zi este foarte mult pentru sistemul de sănătate, chiar pentru secțiile obișnuite de spital”, a mai spus Alexandru Rafila.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Sanatate » Rafila, după recordul de infectări: "Cu 5.000 de cazuri noi zilnice timp de trei zile, să ne așteptăm la creșteri accentuate în ATI"