Alimentația sănătoasă pentru copii, alternativă la dulciuri
Vacanţa vine cu tentaţii pe măsură pentru copii. Parcurile sunt pline de tarabe care vând vată pe băţ, îngheţată, popcorn şi alte gustări, pe care cei mici le preferă în detrimentul fructele de sezon.
Vacanţa vine cu tentaţii pe măsură pentru copii. Parcurile sunt pline de tarabe care vând vată pe băţ, îngheţată, popcorn şi alte gustări, pe care cei mici le preferă în detrimentul fructele de sezon. Micile plăceri nevinovate au însă un preţ: tot mai mulţi copii suferă de obezitate la vârste fragede, 5-6 ani! Sursa problemelor este în familie, de unde ar trebui să înceapă schimbarea, spun specialiştii.
Multe dulciuri, cartofi prăjiţi şi produse de patiserie. Legume puţine sau chiar deloc. Este meniul ideal pentru copii şi coşmarul părinţilor, care se confruntă tot mai des cu obsesiile alimentare ale celor mici.
Numărul copiilor care suferă de obezitate este de zece ori mai mare decât în urmă cu 40 de ani, iar vârsta la care apar problemele cu greutatea a scăzut la 5 ani. Soluţia stă în moderaţie. Specialiştii recomandă un meniu diversificat.
Puterea exemplului este esenţială, aşa că părinţii trebuie să fie foarte atenţi la ce mănâncă.
Obiceiurile alimentare se formează între vârstele de 3 şi 6 ani. Atunci, copiii ar trebui să fie învăţaţi să mănânce trei mese pe zi şi două gustări. Porţia unui copil de trei ani este jumătate din cea a unui adult. Medicii recomandă ca gustările să fie formate din fructe, cereale integrale sau chiar două, trei pătrăţele de ciocolată.
Medicii îi atenţionează pe părinţi să nu le dea copiilor dulciuri drept recompensă şi să insiste de cel puţin zece ori cu un aliment nou introdus în alimentaţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰