Alimente de evitat în perioada de alăptare pentru bunăstarea sugarului
Alimentaţia mamei în perioada alăptării este la fel de importantă ca cea din sarcină, arată studiile de specialitate.
- Apa, anumite ceaiuri şi compoturile neîndulcite sunt printre recomandările specialiştilor. Fumatul şi consumul băuturilor alcoolice este strict interzis şi în alăptare.
Medicii spun că nu există o dietă precisă pe care să o urmeze mama dar pentru bunăstarea ei şi a bebeluşului este recomandată evitarea anumitor alimente.
Irina Antonescu, medic pediatru: Evităm alimente care pot fi contaminate, oul crud, avem grija ce fel de peşte mâncăm, să nu fie bogat în mercur, nu mancăm peşte spadă, rechin, macrou mare, dar mâncăm peşte pentru că e sursă foarte importantă de Omega 3. Menta, salvia, pătrunjelul scad puţin secreţia lactată, usturoiul schimbă puţin gustul laptelui şi atunci s-ar putea copilul să refuze laptele. Evităm alimentele care fermentează, varza, broccoli, conopida, fasolea, evităm citricele, s-ar putea să le suporte mai greu din cauza acidităţii.
Alimentaţia mamei în perioada alăptării este la fel de importantă ca cea din perioada sarcinii, spun studiile de specialitate. Prima regulă este... hidratarea. Apa, anumite ceaiuri şi compoturile neîndulcite sunt printre recomandările specialiştilor.
Hidratarea e regula de bază. Apa, anumite ceaiuri şi compoturile neîndulcite sunt printre recomandările specialiştilor. Fumatul şi consumul băuturilor alcoolice este strict interzis şi în alăptare.
Irina Antonescu, medic pediatru: Dar dacă există o situaţie specială, trebuie să ţinem cont: concentraţia maximă în laptele matern este la o oră după ce noi am băut chiar şi o gură de alcool. Nu fumăm, fumatul scade secreţia lactată, evităm consumul în exces al cafelei, evităm preparatele care conţin cu cofeină, consumul în exces al ciocolatei, tahicardizăm copilul, agităm copilul.
Valeria Herdea, medic AREPMF: O mamă care fumează are şansa să aibă un copil care va fuma pentru că va avea predispoziţia, noi, practic, creăm viitorul copilului.
Alimentaţia zilnică trebuie să se bazeze pe un raport echilibrat de glucide, proteine şi lipide.
Valeria Herdea, medic AREPMF: Să aibă lactate, brânzeturi, carne de peşte alb păstrăv, şalău, doradă şi întotdeauna aportul de lipide, unt de bună calitate, şi nu în ultimul rând glucided care vin din fructe. Mama va mânca în funcţie de comportamentul copilul ei şi dacă e să o iau invers, comportamentul digetsiv al copilului, de mult ori e creionat de gusturile mamei. Laptele matern este un lapte biodisponibil, viu, îşi schimbă concentraţia de proteină în funcţie de starea copilului. Atunci când punem copilul la sân, prima dată se hrăneşte cu un conţinut mai mare de proteine, la al doilea sân de obicei îşi satură setea.
Foarte important este şi mediul în care trăieşte mama şi îşi desfăşoară activităţile zilnice, spun specialiştii.
Valeria Herdea, medic AREPMF: Dacă acea femeie nu este îngrijită, trăieşte într-un mediu violent, laptele ei va scădea în conţinutul proteici, lipidic sau glucidic, va suferi sau va fi pierdut . Lucrul în mediu toxic este interzis, pentru că există toxice care sunt inhalate, se transmit prin lapte către sugar.
În timpul alăptării, foarte important pentru mama este și somnul de calitate, spun specialiștii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰