Alina, tânăra infectată cu coronavirus care a murit la 27 de ani, a fost înmormântată în timp ce părinții erau în izolare
282: în spatele unei cifre seci care anunţă încă un deces de coronavirus, stă un nume, Alina. Şi povestea tragică a unei tinere de doar 27 de ani din Neamţ.
- Tânăra avea leucemie.
- Părinții nu au putut lua parte la înmormântare.
282: în spatele unei cifre seci care anunţă încă un deces de coronavirus, stă un nume, Alina. Şi povestea tragică a unei tinere de doar 27 de ani din Neamţ. Statistic, putem spune că Alina a murit de Covid-19, dar ea a fost mai degrabă victima fără apărare a unui sistem cu multe probleme şi a unor spitale care încă nu ştiu cum să-i apere pe cei mai fragili în faţa pandemiei.
Nu există durere mai mare pentru un părinte decât să îşi piardă copilul. Pentru familia Mutu, suferinţa a fost cu atât mai mare cu cât nici măcar n-au putut să-şi ia rămas bun de la fiica lor, răpusă de coronavirus.
Alina avea 27 de ani, avea un suflet bun, iubea copiii şi îşi întâlnise marea iubire. Dar ducea deja o luptă cu o boală cruntă: leucemie. Coronavirusul i-a furat şi ultima şansă la viaţă.
Acum, părinţii îndureraţi sunt izolaţi în casă. Nu le-a fost permis nici să-şi însoţească fiica pe ultimul drum. I-au spus adio de la balcon, în timp ce maşina mortuară cu sicriul sigilat trecea spre cimitir.
Şi iubitul tinerei este depistat pozitiv cu coronavirus. Nici el nu a apucat să îşi ia rămas-bun de la Alina.
(Reporter): Nu sunteţi nici dumneavoastră foarte bine.
(DANIEL BENIAMIN STĂNILĂ, iubitul Alinei): Nu.
(Reporter): Prietena dumneavoastră a pierdut lupta.
(Iubitul Aliniei): Da.
(Reporter): Aţi reuşit să mai vb cu ea?
(Iubitul Alinei): Nu. De când au băgat-o la terapie intensivă, nu.
După moartea tinerei, Direcţia de Sănătate Publică şi de Spitalul de Urgenţă din Piatra Neamţ au început anchetele. Fata a fost îngrijită de o asistentă care intrase în contact cu un pacient ulterior confirmat cu noul coronavirus.
Alina a fost testată de două ori pentru COVID-19. Primul test a ieşit negativ. I s-au recoltat din nou probe pe 27 martie. Două zile mai târziu rezultatul a fost pozitiv. Starea de sănătate a tinerei s-a înrăutățit, iar pe 4 aprilie, a fost transferată la Secția de Terapie Intensivă. Vineri, pe 10 aprilie, a murit.
Ancheta epidemiologică a scos la iveală şi o gafă a cadrelor medicale din Spitalul Județean.
Chiar în ziua în care Alina Mutu a murit, ministrul Sănătăţii anunţa că la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ este focar de infecţie.
În spitalul-focar sunt 34 de cadre medicale contaminate. Opt sunt medici. Alţi 31 de angajaţi sunt în izolare la domiciliu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰